Det är den där måndagskvällen när höstmörkret ligger som djupast och tätast och Augustpriset ska tillkännages. Eller, rättare sagt, Augustprisen, de är ju tre till antalet. Tre statyetter ska delas ut och tre vinnare ska få 100.000 kronor var. Hemkommen efter kvällens aktiviteter slår jag mig ner i tevesoffan lagom till sena Rapport, nu vill jag veta vilka som vann. Inte minst är jag mycket nyfiken på hur det gick i barn- och ungdomsboksklassen, i år känner jag ett par av de nominerade personligen.
Sådär då. Först omtalas vinnaren i skönlitterära klassen. Bra. Sedan vinnaren i fackboksklassen. Kul. Sedan ... nähä, vem som vann i barn- och ungdomsboksklassen får vi inte veta, i stället blir det en väderprognos.
Suck, suck, dubbelsuck.
Har man varit med ett tag, blir man inte särskilt förvånad. Det är så här det ser ut. Det år jag själv fick nämnda utmärkelse, hann mindre insatta och avlägset bekanta personer till och med beklaga att jag blev utan, eftersom inga nyheter som de tog del av under kvällen nämnde mitt namn.
Men att man inte höjer på ögonbrynen, betyder naturligtvis inte att allt är i sin ordning. Tvärtom, det är faktiskt både upprörande och förkastligt. Jag menar, hur svårt kan det vara? Det handlar om tre kategorier. Tre. Inte sex, som de årliga Nobelprisen. Inte 19, vilket är antalet Guldbaggar och Grammisar som delas ut varje år. Inte 21, som är liktydigt med mängden Oscarstatyetter. Utan tre. Det är ju inte precis som att de måste förlänga ordinarie nyhetssändningar för att hinna säga alla namn.
Nej, det handlar så klart inte om brist på tid och utrymme, det handlar om något annat, det behöver man inte vara medieforskare för att räkna ut. Det handlar om vilket värde man tillmäter saker och ting. Det handlar om att man inte tycker att det är viktigt att berätta vem som får Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok. Vilket i sin tur grundar sig på att man inte anser att barn- och ungdomsböcker är vare sig betydelsefulla eller intressanta. Vilket får till följd att man frånsvär sig ansvar för rapportering och analys av de kulturformer som riktar sig till barn och ungdomar.
Jessica Schiefauer heter hon som fick Augustpriset för årets bästa ungdomsbok. På morgonen efter Augustgalan, bjöds alla tre pristagare traditionsenligt in till teves morgonsoffor. Nu hade det emellertid varit en dramatisk natt i Egypten, så SVT såg sig föranlett att reducera pristagargruppen. Gissa vem som fick stanna hemma?