Kris i kulturbranschen: "Vad ska vi leva på?"

Många branscher drabbas hårt av coronaviruset. För frilansande kulturarbetare blir effekten omedelbar.

Frilansande musiker ombeds ofta att ställa upp gratis på välgörenhetsgalor. "Det gör vi gärna. Men nu kanske det är dags att samla in pengar till oss", säger frilansande sångerskan Britta Bergström.

Frilansande musiker ombeds ofta att ställa upp gratis på välgörenhetsgalor. "Det gör vi gärna. Men nu kanske det är dags att samla in pengar till oss", säger frilansande sångerskan Britta Bergström.

Foto: Pressbild

Kultur och Nöje2020-03-16 12:55

– Det är klart att det gungar. Det är en allvarlig situation för många egenföretagare som plötsligt står utan inkomst på obestämd framtid, säger Britta Bergström, frilansande sångerska i Luleå.

För henne gäller det att vara kreativ, försöka hitta studiojobb och sjunga på dop, bröllop och begravningar.

– Det kanske är nu Spotify ska gå in och göra en insats tillbaka till alla musiker, säger hon med en kritisk underton mot det internationella bolaget.

Daniel Fröjd Wasberg startade egen firma som ljudtekniker och musiker för två år sedan. Han går omkring med en konstant oro just nu. Han skulle egentligen ha jobbat med en konsert på Föreningsgatan 7 i lördags, men den blev inställd. Nästa vecka har han en konsert på Kulturcentrum Ebeneser och är rädd att den inte heller ska bli av.

– Blir det fler inställda event – vad ska man leva på egentligen?

Även en lite större firma som Samljus i Luleå drabbas hårt. De är sex anställda som hyr ut ljud, ljus och bild till olika event.

– Det är stendött. Allt är avbokat. Det är nattsvart om man tittar i kalendern, säger Janne Forslund.

Han har för avsikt att bita ihop och leva på sparade pengar, men om festivalsommaren drabbas blir det katastrof, konstaterar han. Någon företagsförsäkring som täcker force majeure finns inte.

– Jag hoppas verkligen att regeringen styr upp det här. Vi har inga marginaler i vår bransch.

På Folkets bio i Luleå ska de ha krismöte på torsdag, berättar Anna Broström. De har redan märkt en nedgång i antal besökare och att filmpremiärer ställs in är klart oroväckande, menar hon.

– För Royals del bygger ekonomin på biljettintäkter. Vi är en liten förening utan ekonomisk back-up. Men vi ska se hur vi kan lägga om resurserna och hoppas kunna rida ut krisen.

Riksspelmannen Daniel Wikslund i Tjautjas har hittills fått sex spelningar inställda.

– Ekonomiskt är det inte alls bra. Det blir ingen inkomst. Men jag är van att leva otroligt billigt – innan jag blev etablerad musiker levde jag under existensminimum i flera år. Så är ju ofta verkligheten för en frilansmusiker. Och den obetalda delen av jobbet, att komponera och öva, finns kvar, så jag kommer inte att vara sysslolös.

Jan Granvik, förbundsordförande i Musikerförbundet, berättar att de under måndagen träffade kulturdepartementet. Han hoppas att regeringen ska sätta in stödinsatser på kulturområdet, så att frilansande kulturarbetare inte tvingas lämna branschen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!