Inbjudna gästlärare är bildkonstnären Nic Langedoen, skulptören Mats Caldeborg, textilkonstnären Jennie McMillen samt slöjdaren Jögge "Surolle" Sundqvist.
- Jag har blivit kallad konstnär, men definierar mig själv som slöjdare. Jag kommer från generationer av slöjdare. Det är min tradition och min ingång i skapandet är dessutom mycket pragmatiskt och jordnära. Funktionen är mycket viktig, säger Jögge "Surolle" Sundqvist.
Han håller workshop i träsnideri, en gruppövning, där deltagarna tillsammans ska bygga ett rum i trä och sedan fylla rummet med ett objekt.
- Föremål talar till sin samtid, utan kontext ingen berättelse. Jag vill att kursdeltagarna ska lära sig vad som händer när en idé möter materialet. Det är ingen kurs i hur man täljer, säger han.
Väljer bort
I rummet bredvid håller skulptören Mats Caldeborg från Nordmaling sin workshop. Han har låtit sina elever ta med sig saker till en "materialloppis".
- Idén är att vi ska para ihop saker som inte passar ihop. Jag vill öppna deltagarnas ögon, så att de kan skapa något nytt.
Han tes är att vi ofta låser oss vid en bild av hur det ska se ut. En föreställning som gör att man i den skapande processen väljer bort, i stället för att följa ett spår.
- Visionen är bäst. Då är fortfarande allt möjligt. Därifrån börjar man välja och precisera. Därför går jag runt i verkstaden och samtalar med eleverna om meningen med konst. Ställer frågor för att söka bryta upp tankemönster och föreställningar, hitta andra vägar in i berättelsen.
Begränsning som utgångspunkt
Textilkonstnären Jennie McMillen har å sin sida begränsningar som utgångspunkt för sin workshop. Deltagarna får en tematiskt och en teknisk begränsning som de ska brodera på en begränsad yta.
- Jag arbetar själv mycket begränsat. Broderar med sytråd i svart och vitt i mitt projekt I Gränslandet en plats av Jennie A. McMillan, säger hon.
Projektet har egentligen hållit henne sysselsatt i de tre år som förflutit sedan hon tog examen från Högskolan för design och konsthantverk, HDK i Göteborg.
- Jag broderar en stad där civilisationen är i konflikt med naturen. Utgångspunkten var från början att söka förstå konflikten på Nordirland eftersom min pappa kommer därifrån. Nu har jag nog lämnat konflikten och hamnat i ett mellanrum mellan fiktion och verklighet även om det finns symboler från Nordirland i mitt Gränsland.
Och från att i stort sätt bara broderat hus blir det fler människor i hennes bildvärld som får fler och fler uppgifter.
- Människorna bär ofta på flaggor och intar områden. Mycket av berättelsen utgår från stadshuset i Belfast. Det är en viktigt byggnad för civilisationen, säger hon.
Oändlig frihet
När jag frågar om hon inte tröttnar på att brodera i svart och vitt, svarar hon bestämt nej. För i begränsningen har hon hittat en oändlig frihet, trots att det var fascinationen för färger som fick henne att söka in till HDK.
- Det brukar alltid hända något när man tvingas till begränsningar. Därför har mina elever fått mycket bestämda uppgifter, säger hon.
Även bildkonstnären Nic Langedoen arbetar med att leda tankar till att bli en bild. Han började sin workshop med en installation av föremål som deltagarna själva bidragit med.
- Det skulle vara en sak de var rädda om. Sedan fick de välja ett föremål som inte var deras eget, reflektera och associera i relation till deras egen personlighet.
Uppgiften var sedan att skapa en bild av de tankarna tillsammans med en textremsa bestående av filmkommentarer som Nic Langedoen delat ut.
- Jag går runt för att vägleda och diskutera vilka tekniker de kan jobba med, få en förståelse för måleriets problematik, säger han.
Påfyllnad
En av dem som deltar i Nic Langedoens workshop är konstnären Karin EE von Törne Haern. För drygt en vecka sedan hade hon vernissage på sin utställning på Bodens konstgille och njuter av att vara elev.
- Jag var helt tom efter vernissaget. Nu får jag fylla på. Jag håller också kurser. Därför är det skönt att slippa ansvaret och få input både för mitt eget måleri och pedagogiskt, säger hon.
Gästlärarna finns på plats under hela veckan som en av Konstskolans arrangemang under sitt 50 års firande. På kvällarna hålls också föreläsningar. Firandet avslutas på lördag med pubafton.