Konstutställning ska synliggöra bliss

Kultur och Nöje2011-10-21 06:00

Hör ni mig!? är en interaktiv utställning om bliss som invigs under Bok och Bild.

- Att kunna kommunicera är en demokratisk rättighet. Vår målsättning är att synliggöra bliss och dess användare, säger Ingela Ögren Weinmar, pedagogisk ledare för Konsthallen i Luleå.

Bliss är ett system av symboler där ord och begrepp representeras av bilder, egentligen ett alternativt språk med symboler som används av människor som inte kan kommunicera via tal eller skrift.

Språket är internationellt och i dag finns cirka 3.000 godkända tecken. I Sverige finns det cirka 300 som kommunicerar via bliss, men det finns en önskan att fler ska lära sig språket.

Konstprojekt
Konstnären Lars Lundqvist har under våren jobbat med ett konstprojekt på uppdrag av Sunderby folkhögskola, vars syfte är att skapa arbetstillfällen för människor med funktionshinder och lära ut bliss.

- Ofta handlar det om multifunktionshindrade. I skolan har kommunikationen ofta fungerat, men när de blir vuxna inskränker sig ofta kommunikationen till att besvara frågor med ja eller nej. Min stora uppgift har varit att uppmuntra viljan att tala och kommunicera.

Enligt Lars Lundqvist är erfarenheten att de längtat efter ett språk, för med bliss kan de plötsligt uttala tankar och idéer, en dörröppnare på många nivåer.

- Jag hörde en historia om en funktionshindrad. Det första han sa till sin assistent när han lärt sig bliss var: "Du är avskedad", säger Peter Sundström, grafisk formgivare av den utställning, som producerats av konsthallen i samarbete med landstingen, och som invigs på lördag.

Vandringsutställning
Han har gett form till utställningen och hittat utgångspunkten i blissystemets symbol för hus. En stor blisskarta är uppsatt på en av husväggarna, på andra husväggen finns meningar skrivna med symboler, på en av husgavlarna kommer det finnas möjlighet att skapa egna meningar med magnetiska blissymboler och på den andra husgaveln ska en film som konstnären Lars Lundqvist gjort inom ramen för konstprojektet projiceras.

Dessutom finns ett antal kuddar med symboler för den som vill bygga egna meningar.

- Tanken är att det ska bli en vandringsutställning för exempelvis länets bibliotek och att den ska vara interaktiv, menar Peter Sundström.

Performance
Men innan utställningen lämnar Kulturens hus blir det stor invigning med performance av konstprojektets blissanvändare på lördag. Och då utlovar Lars Lundqvist rock’n’roll med bliss. Åtta deltagare med assistenter kommer att inta Kulturens hus foajé.

- Det är en performance så vi kan hålla på i allt från tio minuter till tre timmar och det mesta är tillåtet. Vi har redan börjat tala om hur vår turnébuss ska se ut. Den ska vara blå och måste vara ganska stor eftersom alla utom en sitter i rullstol.

Och det finns också önskemål om en framtida turnéplan. Singapore och Lycksele står på önskelistan.

- Med tanke på projektets uppdrag tror jag verkligen att kulturarbetare är ett yrke som passar blissanvändare. Jag kan bara tala för mig själv, men bliss har berikat mig. Kanske vi alla skulle tjäna på en bredare kommunikation, säger Lars Lundqvist.

Charles K. Bliss (1897-1985) uppfann bliss. Syftet var att skapa ett enande världsspråk. Blissystemet innehåller grammatiska tecken och symboler som möjliggör bildandet av fullständiga meningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!