Konstprojekt med byars historia i fokus

Land art. En rörelse inom konstvärlden med start i USA i slutet på 1960-talet som en protest mot det artificiella, plastiskt estetiska och kommersiella inom konstvärlden i USA.

MARKUSVINSA. Naturkonstverket i Markusvinsa utgår från en kallkälla på en magisk plats.

MARKUSVINSA. Naturkonstverket i Markusvinsa utgår från en kallkälla på en magisk plats.

Foto:

Kultur och Nöje2011-11-25 06:00

Signifikativt för Land art konstnärer är nu, liksom då, att de jobbar utanför museer och gallerier. I stället är det landskapet, de naturliga materialen och specifika kulturella uttryck som är utgångspunkten för konstnärskapet.

Detta är ett uttryck konstnären Birgitta Linhart under flera års tid ansökt om medel för och nu under sommaren och hösten kunnat förverkliga genom ett projekt inom ramen för Konstmuseet i norr.

Det innebär att här i Norrbotten finns Land art-konst numera att beskåda i Antnäs, Niemisel, Markusvinsa, Leipijärvi by och Teurajärvi.

- Det handlar om ett nytt sätt att arbeta med konst. I stället för att ge deltagarna ett vitt pappersark och be dem att teckna, utgår vi från historien, bybornas rötter. Och det ger ett tryggt utgångsläge. Det är bra när man arbetar med konst, menar Birgitta Linhart.

Jobba fram idéer
Tillsammans med maken Tim Linhart har hon samlat bybor för att tillsammans jobba fram idéer och konkreta projekt i olika workshops. Allt från fem till 30 personer har deltagit och under projektens gång har deltagarantalet varierat.

- Det handlar mycket om att visa vad man kan göra, förmedla ett tankesätt och få deltagarna att själva identifiera vad som är specifikt i deras bys historia.

Därför har också de olika projekten fått helt olika slutresultat.

¦ I Antnäs står numera tre stora stenar med inristade bilder från fäbodlivets svunna tid vid mataffären i byn.

¦ I Niemisel identifierades Snipberget som specifikt. Där finns numera en gigantisk stenspindel med träben och en stenorm.

¦ I Markusvinsa var det en kallkälla vid en speciell plats som byborna valde att förlägga sitt konstverk på. Numera finns en fin stenbrunn och bilder på kor upphängda på en vajer mellan träd vid platsen. En plåtslagare i Korpilombolo använde en modell från ett kaffepaket från 1930-40-talet till de utklippta korna.

¦ I Leipijärvi by ville man arbeta med beredskapstiden och en boulebana ingick i projektet. När de började gräva och förbereda för boulebanan hittade de två stora stenhjärtan, ett svart och ett rött, i jorden. De stenarna fick symbolisera det freds- och hjälparbete man hade mot Finland under beredskapstiden. Orden vänskap och kärlek står på stenarna.

¦ I Teurajärvi, där flottningen varit betydelsefull, finns en dammanläggningsbro byborna ville göra något av. Det visade sig vara ett gigantiskt projekt eftersom man ville lyfta upp dammluckorna ur vattnet. I stället städades platsen som varit en dumpningsplats för sten och skrot och där slyet tagit över. Nu finns det en grillplats och picknickbord i sten i stället vid detta unika fiskevatten.

- Ett mycket bra och vackert utflyktsmål, menar Tim Linhart.

Fokuserat på sten
Han berättar att de i år fokuserat på sten, eftersom det är ett permanent material och att de hoppas på fler projekt. Det finns planer för att göra en bok, en Land art- guide för turister som kommer till länet.

- Det finns så många underbara platser överallt här uppe, men ingen vet om att de finns och flera ställen med Land art-konst. En bok kan hjälpa turister att hitta dit, göra en vandring och få en magnifik upplevelse, menar Tim Linhart.

Inspirationen kommer från Nya Zeeland där det finns en uppsjö av denna typ av böcker.

- Det har varit enormt kul att arbeta med alla människor, icke konstnärer som fått möjlighet att göra något nytt, se dem utvecklas och vara stolta över slutresultatet. Det är mycket speciellt att få vara med om en sådan upplevelse, säger Tim Linhart.

Hoppas på fler projekt
Till våren väntar det sista Land art-projektet i Övre Soppero. Det fick skjutas upp på grund av renskötseln, men både Birgitta och Tim Linhart hoppas på fler projekt till sommaren.

- Det ger mer i den konstnärliga processen när du får förhålla dig till byn, byborna, historien och materialen. Jag älskar samarbetet, trivs med att jobba med människor som valt att bo i byar. Dessutom är det ett perfekt sätt att visa och utveckla modern konst, säger Birgitta Linhart.

Land art är en rörelse inom konsten som började i USA i slutet på 1960 och början på 1970-talet, där landskapet och det konstnärliga arbetet är extremt sammankopplat. Rörelsen började som en konstnärlig protest mot det artificiella, den plastiga estetiken och kommersialismen inom konstvärlden i 1960-talets USA. Konstnärer inom Land art rörelsen förkastade museum och gallerier och valde att utföra stora konstnärliga landskapsprojekt utanför den kommersiella marknaden. De var inspirerade av minimalismen och konceptkonsten men också kubism och konstnärerna Constantin Brâncusi och Joseph Beuys.

Land art är numera en konstform som skapas i naturen, där naturliga material som sten, organiska material som löv och vatten används tillsammans med förädlade material som metall, asfalt och färgpigment. Skulpturer placeras inte i landskapet, utan landskapet själv ger mening till konstverkens skapelse. Arbetet utförs ofta ute långt från civilisationen och lämnas sedan att förändras av naturliga orsaker över tid. Flera av de första Land art verken som gjordes i ökenlandskap i Nevada, New Mexico, Utah och Arizona finns bara kvar som videodokumentation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!