Konstnärer drar österut

Kultur och Nöje2007-08-30 06:00
För några år sedan var "Barentssamarbete" ordet för dagen i Norrbotten, inte minst inom kulturområdet. Med tiden har den officiella retoriken tunnats ut men här och där ersatts av direkt kommunikation människor, organisationer och företag emellan.
Nästa vecka åker konstnärerna Anja Persson, Pilar De Burgos, Erik Holmstedt, Carlos Segovia och Ricky Sandberg - samtliga bosatta i Luleå - till Murmansk för att ställa ut på konstmuseet.
Och allt började med en personlig kontakt.
- En rysk konstnär hörde av sig och ville bli medlem i Konstnärernas kollektivverkstad här på Kronan, berättar Ricky Sandberg.
En grafiker som hade hört talas om grafikverkstaden. Han bjöds in som gästmedlem och kom till Luleå förra sommaren för att arbeta några veckor.
Så småningom kom det en inbjudan från Konstmuseet i Murmansk och några av medlemmarna i Kollektivverkstaden "pratade ihop sig".
Efter en massa pappersexercis är det snart dags för avfärd. Under en vecka ska de hänga utställningen, hålla föreläsningar och knyta personliga kontakter med konstnärer och konstliv på orten.
Som ett slags tema har de fem konstnärerna samlats kring ordet "Hemma", som de alla förhåller sig till på olika sätt.

Nya bilder
Pilar De Burgos reser dit med en installation som spinner kring begreppet "hem", med gott om referenser till sitt forna hemland Mexico. Fotografen Erik Holmstedt, med rötter i Malmberget, har fortsatt sina undersökningar av barndomsorten och tagit nya bilder på hus som rivs och flyttas. Carlos Segovia bidrar med en skulptur, specialgjord för utställningen, Ricky Sandberg ställer ut måleri och Anja Persson objekt och skulpturer.
Men sammanhanget är större än så. I september visas inte mindre än fem utställningar med svensk koppling i Murmansk och den svenska generalkonsuln inviger. På länsmuseet visar den ryske fotografen och journalisten Valerij Vasilevskij den tredje delen av sitt projekt Grannar, som tidigare handlat om Norge och Finland. Nu är det Sveriges tur.
Där visas också en utställning om storfurstinnan Maria Pavlovna, ursprungligen producerad för Bernadottebiblioteket i Stockholm, samt en utställning om Gotland som kombinerar bilder av Ksenia Nikolskaja med designobjekt gjorda av gotländska konstnärer.

Älskade figurer
Barn- och ungdomsbiblioteket i Murmansk hedrar Astrid Lindgren under hennes jubileumsår genom en utställning som speglar hennes barndom och hennes älskade figurer, men som också lyfter fram andra svenska barnboksförfattare.
Det visade sig att intresset på hemmaplan var ganska stort för utställningen och konstnärerna säger sig ha "fått rätt bra finansiering", både från myndighetshåll och från företag.
Däremot har pappersexercisen som sagt varit omfattande.
- Å andra sidan gäller inte bara det samarbetet med Ryssland, det är samma sak när vi tar hit konstnärer från länder utanför EU till våra biennaler, säger Ricky Sandberg, en av arrangörerna i konstnärsgruppen Kilen.
Själv har han varit i Murmansk flera gånger tidigare och sett utvecklingen från statligt avlönade konstnärskap till ett totalt sammanbrott med stor fattigdom. Frågan är hur det ser ut i dag?
- Det ska bli mycket intressant att se vad som händer där, att möta publiken och andra konstnärer, säger Anja Persson.
- Själv undrar jag mycket över vilken slags konst som produceras där. Om den är traditionell eller samtida, säger Pilar De Burgos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!