Konsthistoria till beskådan

Konst.Med en blick 20 år tillbaka i tiden visar Konsthallen i Luleå utställningen Northern Beauty.

Utställningen Northern Beauty visar konst från 1970- och 80-talen från fyra länder, en utställning som också ska utmynna i en bok om nordisk konsthistoria för den tidsperioden. Konstnären Bertil Sundstedt är författaren till den svenska delen.

Utställningen Northern Beauty visar konst från 1970- och 80-talen från fyra länder, en utställning som också ska utmynna i en bok om nordisk konsthistoria för den tidsperioden. Konstnären Bertil Sundstedt är författaren till den svenska delen.

Foto: Linda Wikström

Kultur och Nöje2014-04-24 06:36

Videon är inte längre tillgänglig

Konstnärer från Sverige, Finland, Norge och Ryssland har valts ut som representanter för 1970-80-talets konstliv.

- Det vanligaste är att man utgår från Stockholm. Vi har valt Norrbotten som plattform för att visa på dåtidens tendenser i Sverige, menar Eva Gun Jensen, konstintendent Konsthallen.

Utställningen Northern Beauty är ett EU-projekt, initierat från Finland, där syftet är att undersöka konstlivet under 1970-80-talet. En tid när det skedde ett kulturellt uppvaknande i Sverige och Norrbotten.

- Fram till mitten av 1960-talet saknade kulturlivet i länet offentligt finansierade institutioner. Varken kommuner eller landsting hade kulturnämnder. Det fanns knappt någon utställningslokal. Konstscenen leddes främst av eldsjälar, säger Eva Gun Jensen.

Förändrad kultursyn

Under 1970-talet förändrades det. Kulturutredningen som verkställdes 1974 slog bland annat fast att kommuner skulle ha en kulturnämnd. Samhället fick en bredare syn på kulturlivet med målformuleringar.

- Det var en expansiv period för konstscenen under dessa 20 år, säger konstnären Bertil Sundstedt.

Han pekar på några utmärkande drag för konsten i länet under denna tidsperiod;

* Landskapmåleri - en stark tradition med rötter från Kiruna och Hjalmar Lundbom som under sin tid tog upp många friluftslivsmålare till fjällvärlden.

* Politiska motiv där gruvstrejken påverkade konstnärer från länet.

* En högre färgtemperatur än övriga i Sverige vilket kan avspeglas i landskapet.

- Det var en tid som präglades av frihet från pengar och stöd. Det krävde en stark egen drivkraft, menar Bertil Sundstedt.

Konsthistorien blir bok

Förutom utställningen som visas i alla fyra länder hålls också seminarier och workshops. Dessutom ska projektet utmynna i en bok om nordisk konsthistoria under 70- och 80-talen, där Bertil Sundstedt är författare till den svenska delen.

- Egentligen handlar det om att medvetandegöra vår konsthistoria. Den är ung men just denna tid var mycket expansiv, säger Eva Gun Jensen.

Northern Beauty

Varje land har valt ut konstnärer de anser representativa för 70- och 80-talen.

De svenska konstnärerna är:

Sture Berglund, tecknare, grafiker och målare född 1937 och bosatt i Piteå

Rune Wanler, självlärd målare som debuterade 1959 i Boden med ett närmast puristiskt måleri som förändrades genom åren mot färglyrisk expressionsim. Rune Wanler avled år 2004.

Tex Berg, målare född i Jämtön 1933 som genomfört närmare 70 separatutställningar och ett otal samlingsutställningar sedan debuten 1961.

Gun Johansson, textilkonstnär med ett trettiotal separatutställningar och lika många samlings- och grupputställningar världen över.

Dessutom visas verk av Per-Fredrik Glommé, Roland Larsson, Pelle Granberg och grafikern Lotta Hellström Lindbäck speciellt när utställningen visas på Konsthallen i Luleå.

De finska konstnärerna är: Liisa Rautiainen, Toivo Hoskari, Pekka-Hermanni Kyrö och OlaviKorolainen.

De norska konstnärerna är: Eevahenna Aalto, Synnøve Persen, Kåre Kivijärvi och Iver Jåks.

De ryska konstnärerna är: Michael Kirin, TatianaKovaleva, Vitali Bubentsov , VasilyBaranov, Nikolai Morozov, Alexander Feofilaktov och AnatolySergienko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!