Videon är inte längre tillgänglig
Konstnärer från Sverige, Finland, Norge och Ryssland har valts ut som representanter för 1970-80-talets konstliv.
- Det vanligaste är att man utgår från Stockholm. Vi har valt Norrbotten som plattform för att visa på dåtidens tendenser i Sverige, menar Eva Gun Jensen, konstintendent Konsthallen.
Utställningen Northern Beauty är ett EU-projekt, initierat från Finland, där syftet är att undersöka konstlivet under 1970-80-talet. En tid när det skedde ett kulturellt uppvaknande i Sverige och Norrbotten.
- Fram till mitten av 1960-talet saknade kulturlivet i länet offentligt finansierade institutioner. Varken kommuner eller landsting hade kulturnämnder. Det fanns knappt någon utställningslokal. Konstscenen leddes främst av eldsjälar, säger Eva Gun Jensen.
Förändrad kultursyn
Under 1970-talet förändrades det. Kulturutredningen som verkställdes 1974 slog bland annat fast att kommuner skulle ha en kulturnämnd. Samhället fick en bredare syn på kulturlivet med målformuleringar.
- Det var en expansiv period för konstscenen under dessa 20 år, säger konstnären Bertil Sundstedt.
Han pekar på några utmärkande drag för konsten i länet under denna tidsperiod;
* Landskapmåleri - en stark tradition med rötter från Kiruna och Hjalmar Lundbom som under sin tid tog upp många friluftslivsmålare till fjällvärlden.
* Politiska motiv där gruvstrejken påverkade konstnärer från länet.
* En högre färgtemperatur än övriga i Sverige vilket kan avspeglas i landskapet.
- Det var en tid som präglades av frihet från pengar och stöd. Det krävde en stark egen drivkraft, menar Bertil Sundstedt.
Konsthistorien blir bok
Förutom utställningen som visas i alla fyra länder hålls också seminarier och workshops. Dessutom ska projektet utmynna i en bok om nordisk konsthistoria under 70- och 80-talen, där Bertil Sundstedt är författare till den svenska delen.
- Egentligen handlar det om att medvetandegöra vår konsthistoria. Den är ung men just denna tid var mycket expansiv, säger Eva Gun Jensen.