I mitten av december visas utställningen Sharing Waters där nordisk bastukultur möter Hamam, den turkiska ångbastun. Utställningen som består av filmer och bilder av fyra kvinnor från fyra olika länder har redan visats i Istanbul och ska ses som en förlängning av "bastudebatten" i samband med utnämningen av ny landshövding i somras. För den med gott minne var det förre chefen för Swedish Lapland som vädjade till regeringen om att välja en ny landshövding som gillade att bada bastu eftersom många viktiga norrbottniska beslut fattas där. Ett uttalande som möttes av starka
reaktioner och tolkades som ett försök att hålla liv i manliga nätverk. Det ledde för övrigt till att turistchefen fick avgå.
Manlig hövding
- Underförstått handlade uttalandet om att landshövdingen måste vara man, vilket gör det extra roligt att det var fyra kvinnor bakom utställningen Sharing Waters. Östberg kommer säkert bli en utmärkt landshövding, men vi på Konsthallen vill passa på att hålla ett antal programpunkter under temat maskulinitet i Norrbotten under utställningen för att väcka diskussion om den här typen av frågor, säger Hans Sundvall.
Jurybedömd salong
Sharing Waters kommer som sagt att visas först i mitten av december. Närmast väntas dock två andra utställningar som båda har vernissage den 20 oktober. Det handlar om Norrbottenssalongen - en jurybedömd utställning tillsammans med Norrbottens museum samt kostymören Karin Sundvall som kommer att ställa ut både kostymer, accessoarer samt fritt skapande från sin karriär. Karin Sundvall, för övrigt syster till filmregissören Kjell Sundvall, har bland annat medverkat som kostymör vid sin brors filmer men också vid Lars Molins filmer som kommer att visas under utställningen i samproduktion med Filmpool Nord.
81 verk
Norrbottenssalongen kommer att visas både på Norrbottens museum och Konsthallen. Juryn som bestått av Daniel Werkmäster, chef Norrtälje konsthall, Anna-Karin Larsson, konstintendent, Skellefteå samt Bill Olsson, konstnär i Umeå har valt ut 81 verk av 52 konstnärer av de totalt 168 konstnärer som ansökt med sammanlagt 490 verk.
- Det är många unga och oetablerade som blivit uttagna, även barn till konstnärer, säger Eva Gun Jensen, konstintendent.
Geometriskt måleri
I början på december har Victoria Andersson, Luleå och Hans Månsson vernissage på sina respektive utställningar. Victoria Andersson, företrädesvis textil konstnär, har gjort sig känd för sina broderade konstverk av jägare, ljudvågor, hockey och snö. Hans Månsson kommer att visa fotografier av en kort sträcka i en och samma fjällbäck i Jämtland i sin utställning Vattenvärld - iakttagelser från en fjällbäck.
I mitten av december har förutom utställningen Sharing Waters även den abstrakte konstnären C Göran Karlsson vernissage. C Göran Karlsson har via ett detaljerat realistiskt måleri, ett mer politiskt måleri under 1970-talet landat i dagens mycket abstrakta uttryck som består av geometriskt räta och diagonala linjer och färgfält, företrädesvis fyrkanter, trianglar och cirklar.