Konsten och idrotten skapar tillsammans
Som så många gånger tidigare började allt kring det gemensamma matbordet på Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå. När konstnären Lasse Lundkvist berättade om hur han jobbat med så kallad landart, ett sätt att bygga en berättelse kring en plats med hjälp av naturens eget material, tände teaterarbetaren Margit Schiött till. -Jag tyckte att det lät så intressant och tänkte genast att man skulle kunna lägga till andra uttryck som ljud, musik, ord och bilder till konstverken, säger Margit Schiött.
Resultatet blev två pilotprojekt förra året och ett nära samarbete med handläggare på Allmänna arvsfonden, Migrationsverket, handikappidrottsrörelsen och landstinget. Ett år senare utmynnar ansträngningarna i projektet Skaparkraft som innebär en treårig verksamhet med veckolånga skaparläger just för funktionshindrade och asylsökande barn och ungdomar i Gällivare och Boden. Allmänna arvsfonden stöder projektet med sammanlagt 4,8 miljoner kronor medan landstinget går in med 200.000 kronor per år. Projektet ägs formellt av Norrbottens handikapp- och idrottsförbund (NHIF). -Projektet består av tre lika stora tårtbitar - idrott, teater och musik och konst i form av landart, snö, is och eldskulpturer beroende på årstiden, säger Lasse Lundkvist. -Därför är vi tre projektledare, förutom Margit och jag, också Lena Revholm på NHIF. Omfattande arbete
Bakom projektet som drar igång om några veckor i Gällivare ligger ett omfattande arbete och ett stort nätverk. Många är engagerade i lägerverksamheten som innebär sammanlagt åtta veckor varje år, fyra med asylsökande barn i Boden och fyra för funktionshindrade barn i Gällivare - ett läger per årstid. -Egentligen är det konstigt att det här inte har gjorts tidigare med den här gruppen barn och mottagandet har varit enormt positivt. När vi tog kontakt från början och berättade vad vi hade tänkt göra var den spontana reaktionen ofta "är det sant?". Det säger en del om hur förbisedda de här grupperna är i kultursammanhang, säger Margit Schiött. Samarbetet med idrottsrörelsen kändes naturligt, särskilt när det gällde de funktionshindrade barnen, där fanns redan en väl uppbyggd idrottsverksamhet. Efter att praktiskt ha genomfört de båda pilotprojekten ser Margit Schiött och Lasse Lundkvist också många andra fördelar. -Vi vill inte sätta några gränser mellan konstskapandet och idrotten i det här sammanhanget eftersom de olika aktiviteterna befruktar varandra. Idrottsverksamheten ger energi och innebär omväxling och alla på lägret, även ledarna, deltar i alla aktiviteter. Det skapar ett mycket starkt sammanhang. -Dessutom gagnar idrottsövningar konsten i det här fallet. För de funktionshindrade barnen kan de idrottsliga övningarna innebära att de orkar lite mer när de bygger sina konstverk. Dessutom kan idrotten mycket väl bli konst, kanske i form av film eller på många andra sätt, säger Lasse Lundkvist. -Men allt handlar om kvalitet. Det här är på allvar, både när det gäller konst och idrotten. Det ska vara bra ledare och aktiviteter som verkligen betyder något. Tanken är att projektet ska ge stort utrymme för experiment, att det ska utveckla ett arbetssätt som kan ge ringar på vattnet. -Vi samarbetar med många och kontinuiteten gör att vi har möjligheter att prova idéer på ett sätt som man annars inte brukar kunna göra och självklart ska det dokumenteras och utvärderas regelbundet, säger Margit Schiött. Projektet är omfattande också i tid. För projektledarna innebär det halvtidsjobb under tre år framåt. Frågan är hur det påverkar det egna konstnärsskapet? -Man får ju en massa energi av att ha roligt och vara lycklig och jag kan också tycka att det är spännande att se hur mina erfarenheter från arbetet med barnen påverkar min egen konst, säger Lasse Lundkvist. -För det kommer det att göra, hittills har det här varit en fantastiskt rik upplevelse på många olika sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!