Konsten att hylla Linné

Kultur och Nöje2007-04-20 06:00
Den 26 juni 1732 anlände Carl von Linné till Sunderbyn efter en kortare resa längs älven från Gammelstad.
Han, som beskrivs som den som såg allt, antecknade flitigt. Noterade att laxen gått till, skrev ner namnet på tre sorters blommor och att han hittat järnmalm på älvstranden. Dessutom konstaterade han att människorna i Sunderbyn samlade mossa som de malde och använde som en slags dåtida blöja till sina spädbarn.
Trehundra år senare har Eva Bergsten Sundberg låtit trycka fragment av Linnés Sunderbyanteckningar på tunn glaserad lera inför den årliga vårsalongen på Norrbottens museum. Det är den tolfte i ordningen och numera går den under namnet Folkhögskolornas vårsalong.
Temat för året är "En hyllning till Linné" och har lockat 37 elever från Sunderby konstskola och konstlinjen på Sverigefinska folkhögskolan att lämna in sammanlagt 81 verk i valfri teknik till den jurybedömda salongen. 35 utvalda verk visas från och med på lördag i flera av museets rum.
- För eleverna innebär hela utställningsförfarandet ett pedagogiskt moment i sig, eftersom de här får träna sig på att själva välja ut lämpliga bilder, skicka in, märka, göra verken färdiga för visning och dessutom ställas inför en jury, säger Norrbottens museums Börje Ekström, som ingår i juryn.
- Av tradition har den här vårsalongen alltid hållit hög kvalitet, jag skulle nästan vilja säga förvånansvärt hög kvalitet, vilket säger något om utbildningarna.
Som alltid i dessa sammanhang passerar inte alla juryns nålsöga. Eftersom det här handlar om konststuderande hålls numera alltid ett seminarium med juryledamöterna där de berättar hur de har tänkt vid urvalet.
Medan förra årets vårsalong innehöll en hel del tredimensionella verk, handlar det i år framförallt om måleri. Ett lysande undantag hänger i museets trapphall - ett upp och nedvänt träd i metall, påminnande om Charlotte Gyllenhammars berömda, signerat Fredrik Mattsson med titeln The Bad Seed.
- Det är ganska komplicerat att skicka skulpturer till en salong. Dels är det kostsamt och dels är skulpturer ofta bräckliga, vilket försvårar det hela, säger Börje Ekström.
Johan Lindgren, som också ingår i den elevgrupp som arbetar med hängningen av utställningen - även det ett moment i utbildningen - har även han skapat ett tredimensionellt verk. På ett bord i utställningslokalen har han placerat fotograferade blomsteruppsättningar monterade på kuber.
- Från början hade vi fått "blommor" som utgångspunkt men det vidgades senare till "En hyllning till Linné". Där kan ju så mycket mer rymmas och kan man bara vränga orden tillräckligt får det mesta plats under den rubriken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!