Konsten att flytta en stad

Det finns något spännande, nästan exotiskt, över flytten av gruvstaden Kiruna. Hur flyttar man en stad?, undrar många. En annan fråga man kan ställa sig är hur det påverkar människorna som bor eller har bott där. Det är vad tolv konstnärer försöker svara på.

KONTRASTER. Den kollektiva rosen är en stor målning i kol av Kirunakonstnären Agneta Andersson. Rosen står bland annat för stadens arbetarbakgrund men också för kontrasterna mellan det vackra landskapet och gruvan.

KONTRASTER. Den kollektiva rosen är en stor målning i kol av Kirunakonstnären Agneta Andersson. Rosen står bland annat för stadens arbetarbakgrund men också för kontrasterna mellan det vackra landskapet och gruvan.

Foto: Agneta Andersson

Kultur och Nöje2012-06-20 06:00

Då och då stöter man på något som träffar en rakt i hjärtat. Det kan vara en film, en bok eller en teaterpjäs. Den här gången var det projektet Kirunatopia, en samling konstnärliga verk om kopplingarna och motsättningarna mellan staden och gruvan.

Som gammal Kirunabo får jag ofta frågan om hur flytten ska gå till, men sällan om hur det känns.

Känsla av overklighet
Jag växte upp på Järnvägsgatan i ett rött radhus som hörde till "giraffstallarna". De kallades så för att de var ovanligt höga och smala. På Järnvägsgatan skrubbade jag mina knän i asfalten när jag lärde mig cykla, där lekte jag kurragömma med grannbarnen och åkte pulka rakt ut på bilvägen.

Nu är det många år sedan jag bodde där. Men att jag inte kommer att kunna åka till min barndomsgata, stanna bilen utanför mitt gamla hem och berätta för mina framtida barnbarn om det gula huset som en gång var rött, känns overkligt.

När konstnären Lina Issa från Amsterdam kom till Kiruna första gången undrade hon var berättelserna om människorna fanns. Vad har de för relationer till, och minnen av platsen, som snart ska sväljas av gruvan?, frågade hon sig.

- Jag upplevde det som att folk var trötta på de politiska och ekonomiska diskussionerna. Att de tänkte att "de vet vad som är bäst" och "det där är något som händer längre fram", förklarar Lina Issa.

Jag förstår vad hon menar. Det finns en känsla i staden att allt har stannat upp i väntan på flytten, trots att ingen vet hur och när den blir av. "Tack och lov lever jag inte då", brukade min nu framlidna mormor säga när flytten kom på tal.

Lina Issa bestämde sig för att samla Kirunabor och tillsammans med dem bilda en kedja på det ställe där den första spricklinjen ritats ut på kartan.

I Järnvägsparken, som är belägen ovanför gruvan och järnvägen, stannade de 250 personerna upp och betraktade gruvan och den plats de stod på.

De uppmanades att dela ett minne från platsen med personen bredvid och en dragkamp utfördes som en symbol för de kamper som pågår mellan staden och gruvan, och inom människorna. Evenemanget filmades och är nu en del av utställningen I skuggan av framtiden på Bildmuseet i Umeå.

Dystopisk kortfilm
Flera av verken blickar bakåt eller undersöker samtiden för att på så sätt kommentera den ovissa framtiden.

Några uttrycker en frustration över att så lite av de pengar som bolaget LKAB får in på malmen kommer tillbaka till staden och dess invånare.

Konstnärerna har olika relationer till Kiruna men har gemensamt att de sökt bortom LKAB:s och Esranges framtidsvisioner och i stället sökt berättelserna om människorna i staden.

Precis som jag är Liselotte Wajstedt född och uppvuxen i Kiruna. Hennes föräldrar bor kvar i ett av de områden som blir först att försvinna. I en dystopisk kortfilm låter hon animerade ripor illustrera stadens själ. Det nordsamiska namnet för Kiruna är Giron och betyder ripa.

Tillsammans med filmen ställs modeller över lägenhetshus i hennes uppväxtkvarter ut. Ett av taken går att lyfta på och då ser besökaren rätt in i hennes barndomshem på Shouggatan.

- Jag ville instinktivt bevara det som kommer att försvinna och bli ett hål. I mötet med mitt förflutna, som var en jättejobbig resa, mötte jag även framtiden, säger Liselotte Wajstedt.

Utställningen Kirunatopia har vernissage på Bildmuseet i Umeå ikväll.

Flytten av Kiruna

Kiruna byggdes i början av 1900-talet som ett mönstersamhälle där stadsplaneringen anpassades till terrängen och klimatet.

Staden anses ha vuxit fram tack vare fyndigheterna av järnmalm i gruvan Kirunavaara. Men den samiska och finsktalande kulturen har funnits där så långt vi kan gå tillbaka i tiden.

Beslutet att flytta Kiruna beror på att malmen under staden är värd många miljarder. De sprickbildningar som uppstår när LKAB bryter malm gör att hus, byggnader och människor successivt måste flyttas.

Tömningen av bostadsområdet Ullspiran med cirka 150 lägenheter, har påbörjats.

Under de närmaste 20 åren räknar LKAB med att cirka 3.000 lägenheter kommer att beröras av gruvbrytningen.

Om 100 år beräknas hälften av stadens bebyggelse ha flyttats.

I september 2011 beslutades att den nya stadskärnan ska flyttas cirka tre kilometer från den nuvarande och placeras öster om denna.

En internationell arkitekttävling pågår om hur den ska utformas.

Exakt kostnad för flytten går inte att beräkna. Fram till 2011 hade LKAB avsatt totalt sex miljarder kronor till samhällsomvandlingarna i Kiruna och Malmberget.

Kirunatopia

”Kirunatopia” är ett projekt där tolv svenska och internationella konstnärer kommenterar stadsomvandlingen, Kiruna i dag och staden ur ett historiskt perspektiv.
Konstnärerna har försökt hitta människornas berättelser och skildra den starka kopplingen mellan staden och gruvan.

Den första utställningen, I skuggan av framtiden, pågår 20 juni till 28 oktober på Bildmuseet i Umeå. Därefter finns det planer på att arbeta vidare med projektet och ställa ut i bland annat Kiruna, Stockholm och Tyskland.

Projektet är initierat av Goetheinstitutet. Utställningen är en samproduktion mellan Bildmuseet, Goetheinstitutet och Konsthall C i samarbete med Kiruna kommun och Konsthögskolan vid Umeå universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!