Då kom han från Göteborg där han de senaste sex åren arbetat som ansvarig för den offentliga konsten i Västra Götalands region. Och ambitionen är att Luleås konstscen på sikt ska bli en större del av länet och visa en annan sida av Norrbotten, en mer nyanserad bild än den gängse med fokus på stålindustri och jakt.
- Konst är så mycket mer än tavlor på en vägg. Jag tycker att konsten ska ha en aktiv del i samhällsdebatten. Det är ett viktigt uppdrag för Konsthallen, menar han.
Men förändring tar tid och Hans Sundvall är medveten om sin begränsning.
- Jag är bara en människa, en röst. Jag kan inte ensam förändra en offentlig verksamhet som är politiskt styrd. Däremot hoppas jag att den flitige besökaren kan se en förändring över tid.
Värnar konstnärlig frihet
Och det är framför allt konstens betydelse för samhällets debatt och yttrandefriheten han vill värna.
- Under hösten har det blossat upp några kulturdebatter som även hamnat på nyhetssidorna och då är det viktigt att kulturarbetare inte sitter tysta och passiva. Den konstnärliga friheten måste värnas. Vi har en grundlagsskyddad yttrandefrihet i Sverige. För mig är det konstigt att den ifrågasätts.
Han nämner exempelvis höstens debatt om graffiti där det förekom röster som ifrågasatte lämpligheten av vissa konstnärer för offentliga uppdrag eftersom de varit dömda för brott.
- Jag anser att den som är dömd har sonat sitt brott. Vi kräver aldrig utdrag ur belastningsregistret eller frågar efter politisk åskådning eller sexuell läggning hos de som ställer ut. Det är den konstnärliga kvaliteten som står i fokus, ingenting annat.
Hur långt sträcker sig den konstnärliga friheten? Skulle du även kunna ha en utställning med främlingsfientliga förtecken, om vi går till ytterligheter?
- Kanske, om det skulle vara konstnärligt intressant, men jag har ännu inte stött på några sverigedemokrater som är intressanta konstnärligt.
Snarare ser han sin roll som förkämpe för konsten och konstens plats i samhället. Att konst ska vara en självklar del av människors vardag.
- Min titel är ganska missvisande. Jag är inte bara ansvarig för Konsthallen utan även skulpturer och annan offentlig utsmyckning i kommunen och det är ett väldigt viktigt uppdrag. En stad utan konstnärlig utsmyckning skulle vara ganska deprimerande att bo och verka i, menar han.
Två prioriterade uppdrag
Men den närmaste tiden är det främst två prioriterade uppdrag han gett sig själv. Det första är att höja ersättningsnivåerna för konstnärer som ställer ut. Det andra är att se till att enprocentsregeln tillämpas i Luleå kommun för konstnärlig utsmyckning av offentliga byggnader. Och då värnar han det goda samtalet med politikerna.
- Allt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för konsten och då krävs det att ersättningsnivåerna för konstnärerna höjs. Arvodet på 3.000 kronor för en separatutställning är på tok för lågt, pinsamt lågt. Det måste vara attraktivt att ställa ut på Konsthallen.
Hans Sundvalls strävan är att Konsthallen på sikt ska kunna närma sig de ersättningsnivåer som tecknats i medverkans- och utställningsavtalet, det så kallade MU-avtalet mellan staten och flera konstnärliga organisationer.
- Då hamnar arvodet upp mot det tiodubbla, men då krävs det att Konsthallen får mer anslag.
Drömmen är en fördubblad budget. Då skulle även utrymme ges för att ställa ut större nationella och till och med internationella konstnärskap.
Skulle gynna alla
- Jag skulle vilja att Konsthallen i Luleå blev så pass intressant att vi bara med våra utställningar skulle kunna locka konstpublik till Norrbotten. Det skulle inte bara gynna konstscenen och medborgarna som bor här, utan även turistindustrin. Ja, hela länet och samtidigt göra vårt län mer attraktivt och välkänt.
Däremot kommer han fortsätta att värna om Konsthallens bredd och variation. Många konstnärliga uttryck och konstnärskap ska beredas plats.
- Konsthallen är en offentlig, skattefinansierad verksamhet. Jag tycker vi har ett liknande uppdrag som public service för radio och TV. Därför ska vi vara breda och bjuda publiken på många uttryck. Allt är inte vackert eller dekorativt, men en av konstens viktigaste uppgifter är att väcka tankar och debatt. Få oss att öppna ögonen och tänka nytt, säger Hans Sundvall.