Kinesisk samtidskonst på bildmuseet

Konst.Världens främsta samling av kinesisk samtidskonst premiärvisas på Bildmuseet i Umeå. Utställningen, Right is wrong, som fyller hela museet, skildrar utvecklingen på den kinesiska konstscenen i relation till den politiska händelseutvecklingen i Kina och ställer frågan: Vad kan konst göra?

Zhang Huan, Family Tree 3, 2000, Färgfotografi, 8 delar

Zhang Huan, Family Tree 3, 2000, Färgfotografi, 8 delar

Foto:

Kultur och Nöje2014-06-10 06:00

I ett samarbete mellan Bildmuseet och M+, det nya, gigantiska museet för 1900- och 2000-talets konst, design arkitektur, rörlig bild som öppnas 2017 i Hong-Kong, har den skräddarsydda utställningen för Bildmuseet, Right is wrong, skapats.

– Vi vill berätta den makalösa historien om vad som hänt på den Kinesiska konstscenen efter kulturrevolutionen, 1974-2014, säger Lars Nittve, tidigare chef för Moderna museet som nu leder det konstnärliga arbetet i uppbyggnaden av M+ i Hong Kong.

För fyra år sedan kom Lars Nittve i kontakt med Uli Sigg, en schweizisk affärsman och konstsamlare som under 1970-talet började göra affärer och köpa konst i Kina.

– Han hade totalt 1.500 verk värderade till 1,3 miljarder svenska kronor. Efter förhandlingar köpte M+ 47 av de äldsta verken för 150 miljoner svenska kronor. Därefter fick vi resten av verken, gratis, berättar Lars Nittve.

Det är en samling som är omöjligt att bygga upp igen och som är en fantastisk början för M+. Tidigare har det inte funnits något museum i Kina som tagit helhetsgreppet på kinesisk samtidskonst.

På tre plan i Bildmuseet får vi följa samtidskonstens explosionsartade framväxt i Kina. Hur konsten speglar ett samhälle och samtidigt påverkar det.

I utställningens första del visas konst direkt efter kulturrevolutionen, 1974. Konstnärer, i självorganiserade konstnärskollektiv, målade försiktiga landskap på folktomma platser, alltid beredda att gömma sin konst. En film från 1979, som aldrig tidigare visats, skildrar en illigal utställning utanför Kinas nationella konsthall och gatudemonstrationer för konstnärlig yttrandefrihet.

I den andra delen av utställningen fokuseras det sena 1900-talet. Efter det kalla kriget präglades de konstnärliga uttrycken i Kina av en politik som skyndade på urbaniseringen och ökade konsumtionen. I Kinas nyöppnade gallerier ställdes frågan om vad som var falskt och sant och vad som var tillåtet i ett samhälle i snabb utveckling. I installationen Still Life, 3.600 äkta och oäkta stenåldersyxor utplacerade på golvet, ställer Al Weiwei frågan om äkthet.

I utställningens tredje del presenteras verk som gjorts efter 2000 där vardagens uttryck och socialt engagemang står i centrum.

Right is wrong pågår 8 juni-12 oktober i Umeå och visas 2015 i Hong-Kong samt turnérar i Asien 2016.

"Right is wrong"

+ Utställningen är Bildmuseets största satsning under Umeås kulturhuvudstadsår och visas 8 juni till 12 oktober.

+ Kuratorer är Lars Nittve, chef för M+, Pi Li, chefsintendent M och Katarina Pierre, museichef för Bildmuseet.

+ Andra utställningsorter: Ska troligen till Storbritannien och Manchester, följt av Asien. I Hongkong visas den av M+, men i tillfälliga lokaler. Den ska sannolikt också till Shanghai, men då kommer inte alla verk ingå.

+ Rymmer kinesisk konst från fyra decennier, från 1970-talet fram till i dag. Omkring 80 verk ingår, de flesta från den så kallade Sigg Collection, den konstsamling som schweiziska Uli Sigg donerat till M+.

+ "Right is wrong" består av tre delar; perioden efter kulturrevolutionen, 1990-talet då omvärlden får upp ögonen för det som kallas political pop och cynisk realism, samt 2000-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!