1 dl korngryn
3 gula lökar
0,5 huvud vitkål
500 g blandfärs
2 msk + 1 msk ljus sirap
3 msk färsk timjan eller 1 msk torkad
2 vitlöksklyftor
2 dl mjölk
1 tärning kalvbuljong eller 1 msk kalvfond
1-2 tsk malen kryddpeppar
1-2 tsk maten kryddnejlika
1 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
2 msk ljus soja
5 lagerblad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tillaga korngrynet enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och skiva löken. Skär kålen i grova bitar.
Fräs lök och vitkål i en stekpanna med rejält med smör. Tillsätt 2 msk sirap och fräs vidare tills kålen fått fin färg. Salta och peppra lätt.
Repa den färska timjanen och hacka grovt.
Lägg färsen i en bunke. Pressa ner vitlöken och blanda ner mjölk, buljong/fond, timjan, kryddpeppar, kryddnejlika, tomatpuré, dijonsenap och soja. Salta och peppra.
Blanda ihop lök- och kålfräset med färsen och häll allt i en smord ugnsfast form, cirka 20 × 30 cm. Lägg på lagerbladen, tryck lätt så att de fastnar på färsen. Häll grädden runtom, ringla över 1 msk sirap och ställ in formen i mitten av ugnen. Grädda cirka 30-40 minuter, eller tills färsen är genomtillagad och puddingen fått fin färg. Täck eventuellt formen med folie mot slutet så att den inte bränns.
Servera kålpuddingen tillsammans med rårörda lingon.