Kålpudding med korngryn

Kultur och Nöje2015-11-28 08:00

1 dl korngryn

3 gula lökar

0,5 huvud vitkål

500 g blandfärs

2 msk + 1 msk ljus sirap

3 msk färsk timjan eller 1 msk torkad

2 vitlöksklyftor

2 dl mjölk

1 tärning kalvbuljong eller 1 msk kalvfond

1-2 tsk malen kryddpeppar

1-2 tsk maten kryddnejlika

1 msk tomatpuré

2 tsk dijonsenap

2 msk ljus soja

5 lagerblad

3 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Tillaga korngrynet enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och skiva löken. Skär kålen i grova bitar.

Fräs lök och vitkål i en stekpanna med rejält med smör. Tillsätt 2 msk sirap och fräs vidare tills kålen fått fin färg. Salta och peppra lätt.

Repa den färska timjanen och hacka grovt.

Lägg färsen i en bunke. Pressa ner vitlöken och blanda ner mjölk, buljong/fond, timjan, kryddpeppar, kryddnejlika, tomatpuré, dijonsenap och soja. Salta och peppra.

Blanda ihop lök- och kålfräset med färsen och häll allt i en smord ugnsfast form, cirka 20 × 30 cm. Lägg på lagerbladen, tryck lätt så att de fastnar på färsen. Häll grädden runtom, ringla över 1 msk sirap och ställ in formen i mitten av ugnen. Grädda cirka 30-40 minuter, eller tills färsen är genomtillagad och puddingen fått fin färg. Täck eventuellt formen med folie mot slutet så att den inte bränns.

Servera kålpuddingen tillsammans med rårörda lingon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!