Det är sex år sedan sist, men nu på lördag är det åter vernissage på den jurybedömda utställningen Norrbottenssalongen. Utställningen visas både på Norrbottens museum och i Konsthallen, Kulturens hus i Luleå.
- Det är viktigt för konstnärerna att det finns en jurybedömd salong för att kunna ställa ut på fler ställen, när de ska söka medlemskap i KRO samt söka stipendium, säger Eva Gun Jensen, konstintendent vid Konsthallen.
Det är femte gången Norrbottenssalongen arrangeras och inbjudna detta år att söka var förutom personer födda eller boende i Norrbotten även de som anser sig vara norrbottningar i "själ och hjärta". Totalt 168 konstnärer ansökte med sammanlagt 490 verk. Juryn bestående av Anna Karin Larsson, konstintendent Skellefteå, Bill Olson, konstnär Umeå samt Daniel Werkmäster, konsthallschef Norrtälje, valde slutligen ut 81 konstverk av 52 konstnärer. Cirka hälften av dem är boende i Norrbotten och resten i övriga Sverige och Danmark.
- Det är många unga, oetablerade konstnärer som blivit uttagna och även barn till etablerade konstnärer. Representerade är givetvis även en hel del etablerade konstnärer, säger Eva Gun Jensen.
Hoppas på triennal
Ursprungligen är Norrbottenssalongen Norrbottens museums arrangemang men på grund av platsbrist kommer hälften av konstverken att visas på Konsthallen och andra hälften på museet.
- Vi har tyvärr inte rätt lokaler. Nu har vi slagit ut väggar och utrymt lokaler som tidigare fungerat som kontor, så att alla konstverken kan få plats i samma lokal, säger Ulf Renlund, Norrbottens museum.
Hans intention är att det ska bli en större kontinuitet på Norrbottenssalongen, förhoppningen är en triennal.
- Vi arrangerar årligen en vårsalong, men den är bara öppen för konststudenter, så det är känts som det fattas något i Norrbottens konstliv, säger Ulf Renlund.
Fritt tema
Temat för Norrbottensalong 2012 var helt fritt och alla material och tekniker accepterades. Varje konstnär fick söka med max tre verk och därför deltar olika konstnärer med olika många verk.
- Det är en spännande mix och stor variation mellan tekniker och material. Det vi kan se är att det är färre som deltar med grafik och fler med videoverk och installationer. Det verkar vara en allmän trend på den svenska konstscenen, menar Eva Gun Jensen.
Konstnären Sara Edström håller vid Kurirens besök på att färdigställa sina två skulpturer Ingemar Furberg 1973 och Gösta Björk 1975 i form av jättelika blommor.
- Jag ärvde en pärm från min farfar med alla tapeter han tapetserat hos vänner och bekanta. Bakom varje tapet stod ett namn och årtal, vilket fått mig att fundera över vem de var och hur de såg ut hemma hos dem. Jag menar, det var ganska blommigt på 1970-talet, säger hon.
Sara Edström tycker det är kul att Norrbottenssalongen arrangeras igen efter det långa uppehållet.
- Det är lätt att bli hemmablind. Nu finns möjlighet att se konst och träffa människor man inte riktigt känner. Dessutom är det roligt för publiken, säger hon.
Under utställningstiden kommer det att hållas visningar för allmänheten. Den första visningen är nu på onsdag på Norrbottens museum.