Julkalendern hyllas av experterna: "Asbra"

Läsarpanelen har sett julkalendern "Panik i tomteverkstan" och rankar den som det bästa de sett. "Jag ser fram emot fortsättningen", säger Vega Waller, 8 år.

Viggo Waller, 11 år, Vega Waller, 8 år, Grettir Wulkan, 8 år, och Nyima Saidy, 8 år, har kollat på årets julkalender och ger tummarna upp efter förhandstitten.

Viggo Waller, 11 år, Vega Waller, 8 år, Grettir Wulkan, 8 år, och Nyima Saidy, 8 år, har kollat på årets julkalender och ger tummarna upp efter förhandstitten.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur och Nöje2019-11-30 10:00

När vi efterlyste recensenter till årets julkalender dröjde svaren inte länge och när panelen, bestående av syskonen Vega och Viggo Waller och bästa kompisarna Grettir Wulkan och Nyima Saidy, samlades låg förväntan i luften.

Experterna, i åldrarna åtta–elva år, hade sett trailer till "Panik i tomteverkstan" med bland annat Per Andersson och Pernilla Wahlgren i stora roller och peppade för 24 avsnitt fram till julafton. 

– Det är bra att den här har en annan stil, tidigare har det varit vanliga människor – nu får man följa jultomten och lite annorlunda saker, säger Grettir Wulkan.

Efter att ha sett de två första avsnitten lyfte panelen på tomteluvorna och turades om att hylla årets upplaga.

– Det var asbra, asspännande. Det hände saker hela tiden, konstaterade Vega Waller.

Handlingen kretsar kring jultomten och hans familj i en tid då klimatet hårdnar för den skäggprydda gubben. Barns tro till tomten avtar, samtidigt som han själv är på väg in i väggen. Det blir massor av snö, magiska miljöer och julfrosseri.

– Jag tyckte att den både var spännande och rolig. Jag vill se mer och hoppas att de börjar tro på tomten igen, säger Nyima Saidy.

– Den här var bättre än tidigare julkalendrar. 

Snögubben (med röst av Leif Andrée) och mekanikern (Markoolio) föll barnen extra mycket i smaken men en bock som sagofigur gör att de misstänker att det kan vänta faror och drama längre fram. Då gäller det att vara beredd – och inte missa något för att inte missa överraskningsmomentet.

– Det bästa är att se på julkalender på morgonen, annars "spoilar" alla det när man kommer till skolan. Så var det i alla fall förra året, säger Viggo Waller.

Och i en tid där streamingtjänster publicerar hela säsonger på rad uppskattas upplägget med ett avsnitt per dag. 

– Ja, då får man vänta lite grann. Annars kan man ju se alla på en gång. Det är kul att få ha något att längta till. Men när det sedan blir julafton blir det lite tråkigt ... då har vi ingenting att se på, säger Vega Waller.

Expertpanelen sammanfattar "Panik i tomteverkstan" som en rolig, fartfylld och lättbegriplig historia. Med 3,75 i snittbetyg anses 2019 års julkalender vara "mycket bra", där bara avsaknaden av dramatik saknades.

– Den behöver vara lite mer spännande och lite mer läskig för att få högsta betyg, säger Nyima Saidy.

Pernilla Wahlgren och Per Andersson spelar huvudrollerna i serien som bland annat spelats in i Norrbotten.
Pernilla Wahlgren och Per Andersson spelar huvudrollerna i serien som bland annat spelats in i Norrbotten.
Panelens betyg

Viggo Waller, 11 år.

Favoritfilm/serie: "Solsidan".

Favorit julkalender: "Mysteriet på Greveholm" (2012)

Betyg: 4

Vega Waller, 8 år.

Favoritfilm/serie: Ser mest Youtubers.

Favorit julkalender: "Storm på Lugna gatan" (2018)

Betyg: 4

Grettir Wulkan, 8 år.

Favoritfilm/serie: "Harry Potter".

Favorit julkalender:  "Mysteriet på Greveholm" (2012)

Betyg: 3

Nyima Saidy, 8 år:

Favoritfilm/serie: "Piratöarna"

Favorit julkalender: "Storm på Lugna gatan" (2018)

Betyg: 4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!