Geografiska resor är alltid också resor genom ekonomier. Detta enkla faktum har Dan Jönsson, till vardags kritiker i bland annat Dagens Nyheter, tagit fasta på i sin reportagebok Ingenmansland. Under 2011 gav han sig varje månad ut på en resa till en svensk avkrok, i avsikt att uppleva hur det skulle vara att bo där och samtidigt registrera den sociala och ekonomiska pulsen.
Han går på den lokala puben, besöker badhuset, strövar i städernas utkanter, lever sig in i människoödena.
I Haparanda är bilden tvetydig. IKEA-varuhuset och Roger Akelius konferenscenter Cape East tycks antyda att något blomstrar, att det finns saker att hoppas på, men det intryck Jönsson får när han talar med människor och går omkring i den öde stadskärnan är ett annat och dystrare.
Det nya som har kommit antar karaktären av krusningar på ytan, det finns goda skäl att avvakta med optimismen.
I Bjuv i söder är utförsbacken mer påtaglig. Jönsson konstaterar att det bara finns en enda bankomat på orten och vrider på fyraåringens till synes banala frågor: "Hur kan det komma pengar direkt ur väggen? Är det bara att hämta nya när man har slut?" Frågor vars relevans ökat i den ekonomiska krisens Europa.
Jönsson dröjer vid finanskapitalismens pyra midspelsartade, av ständigt nya lån präglade strukturer, som naturligtvis i slutänden kommer leda till en katastrof. Bjuvs centrum, med sina tomma affärslokaler och plywoodskivor spikade över skyltfönstren, är en baksida, men kanske också en föraning.
Jönssons resa - som även passerar orter som Flen, Urshult, Säffle, med flera, var och en med skilda förutsättningar - är radikal och välvillig, värjer sig för ett von oben-perspektiv, men de goda föresatserna till trots läcker verkligheten igenom. Den så kallade baksidan av det hårt urbaniserade Reinfeldt-Sverige framstår i långa stycken som ett "Waste Land".
Med massarbetslöshet, åldrande befolkning, social stigmatisering, kulturell utarmning och litet utrymme för verklig utveckling.
Det hade kunnat sluta där, men Ingenmansland är i grunden ingen eländesskildring, utan vill inordna skeendena i ett sammanhang.
Det finns en anledning till att det ser ut som det gör, menar författaren, och insisterar på ekonomins begriplighet.
Kunskap i stället för famlande. Detta i en tid när eliterna sluter om sig och vill verka i skyddade sfärer, utan insyn. Dan Jönsson gör sitt för att dra fram dessa ljusskygga i ett avslöjande sken.