"Jag vill skriva om viktiga saker"

ALKOHOLISM. I sin nya ungomsroman "Imorgon är allt som vanlig igen" står ett barns svårigheter och sorg med att leva med en alkoholiserad förälder i fokus. "Ingen, inte ens Lilians bästa kompis, vet sanningen. En tung hemlighet att bära på", menar Lina Stoltz.

ALKOHOLISM. I sin nya ungomsroman "Imorgon är allt som vanlig igen" står ett barns svårigheter och sorg med att leva med en alkoholiserad förälder i fokus. "Ingen, inte ens Lilians bästa kompis, vet sanningen. En tung hemlighet att bära på", menar Lina Stoltz.

Foto: Linda Wikström

Kultur och Nöje2014-03-12 05:21

Redan som treåring började hennes skolning till författare. När syskonen gick till dagmamman stannade Lina Stoltz hemma med sin pappa, författaren Bengt Pohjanen. Timmar satt hon under hans arbetsbord och lekte författare.

Nu är hon aktuell med sin sjätte bok, ungdomsromanen Imorgon är allt som vanligt igen.

En berättelse om den unga flickan Lilian, kallad Lillan, som bor tillsammans med sin storasyster och sin alkoholiserade mamma.

- Att många vuxna dricker för mycket är en stor fråga som berör många, både barn och vuxna, men som det inte pratas om så mycket, säger Lina Stoltz.

Alkoholism

Och det är drivkraften att förstå det mänskliga beteendet som driver henne i sitt författarskap.

- Jag vill skriva om viktiga saker. Mamman i berättelsen älskar sina barn och gör goda saker även om hon faktiskt är en dålig mamma. Det som intresserar är varför vuxna gör konstiga saker trots att de skadar sina barn.

Exempel menar hon finns överallt, inte minst har hon mött barn i liknande situation i sin profession som lärare i svenska och engelska i Överkalix.

- Generellt sätt är skolan för dålig att anmäla till sociala myndigheter, men det är svårt eftersom lärare får hantera mycket själv, menar hon.

Att det blev en sjätte bok är ingen självklarhet. Lina Stoltz hade egentligen bestämt sig för att sluta skriva. Tiden räckte inte till mellan arbetet som lärare och att vara mamma med en veckopendlande äkta hälft. Inget sorligt beslut, enligt henne själv, utan snarare ett konstaterande.

- Det blev ingen kontinuitet i mitt skrivande. Jag hade sökt kulturstipendiet Rubus Arcticus i flera år och slängde bara in en ansökan när jag tagit beslutet att lägga skrivande åt sidan. Då blev jag stipendiat. Jag kunde plötsligt ta tjänstledigt i tre månader och skriva färdigt Imorgon är allt som vanligt igen.

För manuset var redan påbörjat. Och två veckor efter att hon var klar och skickat in sitt manus till förlaget fick hon svar. Boken skulle ges ut.

- Det var nog meningen att jag skulle fortsätta att skriva. Det blev en nystart för mig som författare, ler hon.

Tre nya berättelser

Nu är hon åter tjänstledig från sin lärartjänst i nästan ett år för att skriva på de tre böcker hon har på gång.

- Jag skriver på två ungdomsromaner med kärlekshistorier i centrum samt en kapitelbok om en tjej som får en fosterbror som är i tonåren. Den ena ungdomsromanen har jag skrivit på pinsamt länge, men jag försöker vara här och nu. Inte fundera över vad som ska hända när min tjänstledighet tar slut i augusti. Det handlar om många saker. Hur det fungerar ekonomiskt och hur jag trivs. För visst är det annorlunda att jobba hemma när jag är van att möta 100 elever dagligen samt alla kollegor på skolan. Det får lösa sig till hösten.

Du har uteslutande skrivit berättelser som vänder sig till barn och unga. Varför?

- Det är nog främst för att det är de berättelserna som kommer till mig, men också för att de starkaste läsupplevelserna jag haft i mitt liv var när jag gick på mellan- och högstadiet. När jag sedan började läsa berättelser för vuxna blev det romaner som Anna Karenina, och de författarskapen är svåra att mäta sig med.

Hon har dock inte helt stängt dörren.

- Får jag en bra idé så varför inte, men det är inget jag funderar över, säger Lina Stoltz.

FAKTA/LINA STOLTZ

Född 1974. Bor i Överkalix. Har sedan debuten 1998 skrivit fem böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium.

Utgivna böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen. Aktuell med ungdomsromanen Imorgon är allt som vanligt som utkommit nu i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!