- Jag vill sätta Norrland på kartan och förmedla att det finns fina antika möbler här. Norrland är ju halva Sverige med en mångfald som inte alla vet om. I Norrbotten, exempelvis, finns fantastiska golvur av den kände allmogemålaren och snickaren Johan Nilsson Fabricius, säger Sonia Nilsson.
Fabresen
Fabricius föddes i Piteå och var verksam under slutet av 1700-talet. Han kallades för "Fabresen" i folkmun och var en av Norrlands mest eftersökta golvursmakare. Hans måleri är både originellt och självständigt med folklivsskildringar, skepp och religiösa motiv.
- De målade golvuren var statusmöbler, dyrbarheter som vårdats genom generationerna, säger Sonia Nilsson, som anser att Norrland inte alls var så fattigt på 1700-1800-talet som många tror, vilket innebar att allmogen hade råd att smycka sina gårdar med målade statusmöbler.
- Skeppsfarten, tjärbränningen och sågverksdriften i Norrbotten bidrog till goda inkomster. I Norrland som helhet fanns en blomstrande bruksindustri och handel.
Kärnfriskt virke
De flesta norrländska möblerna från 1700 till 1840 är tillverkade av massiv furu, kärnfriskt virke, och var därför inte så känsliga för kyla, fukt, torka och värme.
- Möblerna har inte heller varit utsatta för solljus i större utsträckning, vilket bevarat färgerna bra. Dessutom trivs inte trämasken norr om Dalälven vilket bidragit till att möblerna ofta har hög kvalitet. De har hållit i 200-300 år och kommer att hålla lika länge till, säger hon.
Många antika möbler har dock övermålats efter rådande mode. Sedan många år arbetar Sonia Nilsson därför med att återskapa originalskicket.
Hon tar bort färglagren genom torrskrapning med kniv, värmepistol och olika kemikalier. Tekniken har hon lärt sig själv och det tar ofta flera månader för att få fram den understa färgen.
- Möblerna är gömda kulturskatter under flera lager färg. Det finns ett rikt arv av målad allmoge i Norrland exempelvis golvur, slagbord och skåp, konstaterar hon.
Inkallad expert
Som expert på norrländsk allmoge anlitades Sonia Nilsson i somras av Antikrundan i SVT. De flesta experterna har varit med sedan starten 1989 men då Antikrundans turné nådde Umeå och Kiruna räckte inte deras kunskaper till.
- Det var nervöst men jättekul att träffa människor med spännande berättelser och se föremål och möbler man aldrig sett tidigare, säger hon.
Redan i 13-årsåldern väcktes hennes intresse för antikviteter. I dag tillhör hon de främsta antikhandlarna i Sverige och är representerad i boken Svenska antikhandlare, ett urval medlemmar i Sveriges konst- och antikhandlareförening som kom 2010. Hon har fått priset The Collector’s Award och arbetar främst med att ställa ut på olika Antikmässor i Sverige numera.