Och även om intresset för vetenskap, industrier, rymd och retromekanik fortfarande lever kvar var det inom måleri och teckning han fann sitt uttryck. Och så har han kul. Det framgår med all tydlighet när Magnus Björkbom beskriver utforskandet av sitt konstnärliga arbete och uttryck.
Under det senaste halvåret har han förberett sig för utställningen på Galleri Lindbergs som hade vernissage i helgen.
- Jag ville skapa en helhet där det finns stråk som återkommer och återkopplar genomgående i utställningen. Tre av målningarna har jag slitit med hela sommaren för att skapa helheten, säger han.
Motsättningar
Figurer och teman återkommer i de tolv verk han ställer ut, en blandning av måleri och teckningar. En sorts parallella världar med surrealistiska drag.
- Motsättning är väl ett tema. Jag har lekt med tiden men också motsättningar mellan svartvitt och färg i samma tavla. Och så har jag några huvudpersoner som återkommer.
Nytt projekt
Intresset för berättande och ett berättande bildspråk har fött ett nytt projekt där han tecknar serier med utgångspunkt från sina målningar. En serie finns med i utställningen, men planen är att skapa en serie på ungefär 80 sidor där målningarna får en chans att expandera, liksom hans möjlighet att berätta.
- Det är som att vara regissör, även om jag inte kommer att använda så mycket dialog. Men det vidgar upp och skapar nya sammanhang som jag tycker är intressant.
Sidoprojekt
Han betonar dock att arbetet med serierna är ett sidoprojekt, som kommer att ta år av tid.
Vid denna utställning visar han en serie som binder ihop några av tavlorna till en berättelse, vilken får dock betraktaren avgöra själv.
Under de år han arbetat som konstnär har färgerna blivit färre, men också starkare. Allt för att skapa ett bättre samspel. Och de världar han uppehåller sig i är en blandning mellan verklighet och fantasi, där minnen från barndomens lekar fått utrymme, likväl som intresset för vetenskap och mekanik.
- Det gäller att hålla driv i båda världarna. Mitt arbete börjar alltid med en idé. Det kan vara allt från en färgkombination till ett vetenskapligt rön som startar hela processen. Sedan kan givetvis grundidén förändras under arbetets gång när idéerna översätts till olika teman, säger Magnus Björkbom.