Irakkrigets tragedi i fokus
En kvinna poserar framför kameran. Ett vanligt halvkroppsporträtt. Om det inte vore för att hon i vänster hand håller sin löstagna högerarm. - En del säger att min bildserie är det starkaste argumentet mot kriget i Irak hittills, säger fotografen Timothy Greenfield-Sanders.
l Timothy Greenfield-Sanders. Foto: Mark Mahaney
Foto:
Nu blev det till sist ingen världspremiär för Wetterling Gallery i Stockholm ändå. Efter en artikel i New York Times om bilderna växte intresset, och sedan en tid finns de att beskåda på ett galleri på Manhattan och på ett bibliotek. De ska också ställas ut i Miami och på andra ställen. - Men det är Björn Wetterlings förtjänst att de ställs ut överhuvudtaget. När han var på besök i New York tidigare i år visade jag honom bilderna, och han sa genast "de här tänker jag ställa ut"! Jag hade faktiskt inte tänkt tanken tidigare. Bilderna togs ursprungligen för kabelkanalen HBO, som gjorde en dokumentär där skadade soldater som återvänt från Irak intervjuades av Sopranos-stjärnan James Gandolfini. - Det var på flera sätt känslosamt och svårt att ta bilderna. Jag är van att jobba med framgångsrika människor som gärna framhäver sig själva, men här handlade det i princip om att skildra tragedier, säger Greenfield-Sanders. Får människor att öppna sig
Att få soldaterna att våga blotta sig för kameran var inte enkelt. - Nej, men samtidigt är det här vad jag gör, jag är bra på att få människor att känna sig bekväma framför en kamera. Ta Dawn Halfaker, som håller upp sin protesarm, till exempel. Först tog jag några vanliga bilder på henne med armen på, men efter att vi lärt känna varandra vågade jag fråga om vi inte skulle försöka något annorlunda. Den här förmågan att få människor att öppna sig framhålls ofta som ditt signum. Hur gör du? - Visste jag det skulle jag buteljera kunskapen och sälja på flaska. Men skämt åsido, jag har gjort det här så länge, jag har blivit duktig på att läsa av människor. Jag får en intuitiv känsla för deras eventuella rädslor. På frågan om egna favoriter i bildserien säger han först att det är som att välja bland sina egna barn. - Men Dawn är en favorit, det är en surrealistisk bild på ett sätt och faktumet att hon är en kvinnlig soldat gör den än starkare. Och jag tycker mycket om bilden på John Jones, han sitter i sin militäruniform vilket gör att man genast förstår kontexten, en del av de andra skulle kunna misstas för människor som skadats i vanliga olyckor. Hur kommer det sig att de här bilderna är så kontroversiella? - Irakkriget har varit väldigt skyddat från insyn i USA. Myndigheterna gömmer kriget, vi får inte se bilder på kistor som anländer, vi får inte se presidenten på begravningar, vi får inte se soldater i strid på TV som under Vietnamkriget. Bushadministrationen har varit väldigt framgångsrik i att kontrollera vad som släpps ut. Hur ser de här soldaterna på Irakkriget i dag? - Man skulle ju kunna tro att de är emot det, men det är inte helt sant. Om man bara frågar om de vill åka tillbaka säger de flesta "ja, jag vill åka dit och hjälpa mina vänner", men om man frågar om de vill åka tillbaka och slåss för demokrati och hjälpa det irakiska folket, då blir svaret nej.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!