Ipred om två veckor

Kuriren har tagit pulsen på Luleås inställning till Ipred-lagen. Många anser att lagen kränker den personliga integriteten men vissa har förståelse för upphovsmännens utsatta läge.

Foto:

Kultur och Nöje2009-03-19 06:00

48 procent av de tillfrågade i en Sifo-undersökning anser att det är fel att ge upphovsrättsinnehavare möjligheten att få ut information från internetoperatörer om man misstänker olaga fildelning.
79 procent av unga män (15 till 29 år) är emot.
Den så kallade Ipred-lagen införs om två veckor utan stöd från många svenskar.
Kuriren pratade med folk på stan och de vanligaste svaren var att den nya lagen är integritetskränkande. Vissa vågade inte heller riktigt prata om frågan eftersom den förknippas med lagbrott.
– Det är ingen bra lag. Men jag förstår att artisterna är frustrerande. Priset på musik bör sänkas, sa Malin Niska, 19, som stod vid Smedjegatan i Luleå och lyssnade på musik med sin mobiltelefon.
Fredrik Gramner, 18, som passerar Kulturens hus lyssnandes på sin mp3-spelare.
– Ipred-lagen kränker den personliga integriteten. Det är den enkla vägen att gå för bolagen. Men det är fel, säger han.
Mats Falk som jobbar på en spelbutik i Luleå har satt sig in i ämnet. När Kuriren startar diskussionen engagerar sig även hans kollegor Anton Svanmo och Jesper Drugge.
–Även om de bara misstänker att du har gjort någonting får de kolla igenom din dator. Jag tycker att det bara är ett steg från att ha en radio i lägenheten som spyr ut partipropaganda, säger Mats Falk.
Killarna tror inte att färre kommer att ladda hem olagligt när lagen införts.
– Folk hittar nya sätt, säger Jesper Drugge.
De tror att fördelen med spelbutiker ändå väger tungt. Dessutom har fysiska skivor ett andrahandsvärde som nerladdat material saknar.
– Man vill kunna hålla i grejerna och känna ”den här har jag köpt”, säger Mats Falk.
Sista skivstället
År 2002 stängde Skivstället, den sista renodlade skivaffären i Luleå. Anton Hansson som jobbade där upplevde inte att fildelningen var särskilt utbredd på den tiden.
– Åtminstone inte i min närhet, säger han.
Fildelningen har sakta men säkert utvecklats till en folkrörelse. Det är svårt att veta hur många som faktiskt laddar hem olagligt eftersom mörkertalet  är stort.

Så fungerar Ipred-lagen steg för steg: 1. Upphovsrättshavaren, som exempelvis ett skivbolag, märker att deras verk laddats upp och ner på nätet utan lov. Då kan de kolla ip-adressen till personen som fildelar, via bittorrent. 2. Upphovsrättsinnehavaren noterar ip-adressen och vänder sig till en domstol för att få ut nerladdarens uppgifter från internetoperatören. 3. Domstolen tar ställning till om upphovsrättsinnehavaren har tillräckliga bevis. Man tar hänsyn till hur omfattande fildelningen har varit och det vägs sedan mot den personliga integriteten. Om en person har laddat upp en enstaka skiva eller film, eller om han eller hon gjort "omfattande nedladdningar" vägs in. Domstolen kan besluta om internetoperatören ska lämna ut information om vilken kund som hade den aktuella ip-adressen. 4. När upphovsrättsinnehavaren har namnet på en misstänkt så kan informationen sedan användas för att driva ärendet vidare genom kravbrev. Man kan också bli stämd. 5. För att skadestånd ska dömas ut krävs mer än en ip-adress. Det är i dag oklart vad mer som behövs. Källa: SvD
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!