Interaktiv teater för vetgiriga

LÄRANDE DRAMA. Marie Curie (Eva-Britt Tjernqvist) får assistans av Edvin Larsson, elev på Porsöskolan i Luleå. Vad händer med skumgodisarna i vakuumpumpen?

LÄRANDE DRAMA. Marie Curie (Eva-Britt Tjernqvist) får assistans av Edvin Larsson, elev på Porsöskolan i Luleå. Vad händer med skumgodisarna i vakuumpumpen?

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2012-03-08 06:00

Marie Curies vetenskapliga forskarskola för vetgiriga. Så lyder titeln på pedagogen Eva-Britt Tjernqvists egenskrivna monolog med premiär på Teknikens hus i Luleå i dag. På knappa timmen får barnen lära känna den envisa forskaren och samtidigt bidra till upptäckter i laboratoriet.

Att intresset för naturvetenskapliga ämnen skulle vara lågt i Sverige, vilket
ibland kommer upp i skoldebatten, ter sig som en bluff när femteklassarna från Porsöskolan strömmar in i teaterlokalen för att se - och delta - i genrepet.

- Att vara pedagog och jobba med skådespeleri är en oslagbar kombination. Det här är learning by drama. Man gestaltar och synliggör vad som händer och ger inte svaren i förväg. Man ska bli nyfiken och fundera, det ska sätta igång ett tänkande, säger Eva-Britt Tjernqvist, som i rollen bär en svart fotsid klänning.

I mötet med publiken är hon Marie Curie (1867-1934), tvåfaldigt Nobelprisbelönad för forskningen om radioaktivitet respektive upptäckten av grundämnena radium och polonium.

"Ger inte upp"
Barnen får kunskaper om forskarens liv, om tidens diskriminerande utbildningspolitik och den unga kunskapstörstande flickans beslut att lämna Polen för Paris och möjligheten att studera fysik och kemi.

- Jag är inte den som ger upp. Jag hade bestämt mig för att studera och forska, så jag tog mitt pick och pack och stack, säger Eva-Britt Tjernqvist, samtidigt som hon uppmuntrar barnen att bidra med idéer i enklare
experiment.

Vad händer till exempel när man placerar en skummig kokosboll, en ballong eller några fluffiga marshmallows i en vakuumpump? Lekfullheten tar överhand och barnen lösgör sig snabbt från pinsamhetsspärrar och blygsel. Alla vill hjälpa madame Curie till nya spännande upptäckter.

Efter föreställningen träffar Kuriren Edvin Larsson, som fick assistera Marie
Curie vid vakuumpumpen.

Experiment
- Det roligaste var att man fick se vad som hände därinne, att marshmallowsarna blev stora. Sedan blev de mindre för att all luft var utsugen, säger han.

Även Ellen Asp, Ellen Ek och Ellen Johansson hjälpte till med experimenten. Efter föreställningen konstaterar de att det var märkligt att Marie Curie tvingades flytta för att kunna förverkliga sina drömmar.

- Det låter helt sjukt, säger Ellen Asp.

Eva-Britt Tjernqvist gör monologen på uppdrag av Teknikens hus, som samtidigt har en utställning om kvinnliga forskare. I dag, på Internationella kvinnodagen, ges fyra föreställningar, en för skolklasser och tre riktade till allmänheten.
I maj tas monologen upp igen, då med Camilla Kemi som Marie Curie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!