Inget människovärde i krisens spår

SVART HUMOR.  Det är mycket svart humor när Alexandra Pascalidou berättar om sin bok "Kaos" på tisdagskvällens Kontext under ledning av samtalsledaren Kerstin Wixe.  "Samma skämt dras i hela Sydeuropa. Spanien, Portugal och Italien dras med samma problem i den ekonomiska krisens spår", säger hon.

SVART HUMOR. Det är mycket svart humor när Alexandra Pascalidou berättar om sin bok "Kaos" på tisdagskvällens Kontext under ledning av samtalsledaren Kerstin Wixe. "Samma skämt dras i hela Sydeuropa. Spanien, Portugal och Italien dras med samma problem i den ekonomiska krisens spår", säger hon.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2013-11-26 21:28

Författarsamtal med Alexandra Pascalidou och samtalsledare Kerstin Wixe

Kulturens hus, Stora salen, tisdag 27 november klockan 19

Kontext

Kaos är ett grekiskt ord och det är också titeln på Alexandra Pascalidous bok med undertiteln - ett grekiskt krislexikon som kom ut i höstas.

En mycket politiskt men också högst personlig bok. En bok, enligt henne själv, hon var närmast tvingad att skriva.

- Mitt eget liv är en lång kris. Det handlar inte bara om mina högst egna personliga kriser, utan mitt liv och historia är ett kriskvitto på vad Grekland genomlevt, skapat eller drabbats av, säger hon.

Och det hon beskriver är ett samhälle i fritt fall, där närmast all offentlig sektor monterats ned och allt kan köpas till högstbjudande.

- Till och med dricksvattnet är till salu i Grekland. Några öar har sålts till oljeshejker från Saudiarabien.

Det är bara några av de exempel hon radar upp av hur en kris drabbat ett land men framför allt dess befolkning. För det är genom konkreta människoöden hon berättar om det som en gång var hennes hemland. Ett land som i dag efter sötebrödsdagarna monterat ned 30 procent av sjukvården, ungdomsarbetslösheten ligger på 64 procent, självmorden ökat med 45 procent och 40 procent av de grekiska barnen lever under fattigdomsgränsen.

- Förskolor, skolor och universitets stängs. De som har öppet har ingen städning. Familjer förlorar sina hem eller tvingas flytta in hos sina föräldrar. Arbetsrätten är i stort avskaffad och samtidigt flyter människokroppar i land på Greklands öar.

För enligt Alexandra Pascalidou handlar det inte bara om Grekland, utan om Europa där Sverige ingår.

- Vi går alla i samma klass. Grekland är bara värstingen som sitter längst bak i klassrummet.

Hon sticker inte under stolen med Greklands stora problem med korruption, mutor och fiffel. Politiker som köper röster för 50 euro eller hittar på underliga bonusar som kompensation för löneförhöjning.

- Däremot har jag svårt med de mytbildningar som figurerar i krisens spår där grekerna utpekas som ett folk där lathet och fusk är dominerade. Jag vill påminna om att krisen startade i USA, liksom den senaste ekonomiska krisen som avvärjdes i höstas. Jag har inte hört Anders Borg säga att USA lever över sina tillgångar, exempelvis.

Hon talar om det mycket allvarliga tillståndet för Europa, men också världen förklädd till svart humor. En sorts skämt som spridit sig i krisens spår, inte bara i Grekland utan hela Sydeuropa.

- Det är allvarligt eftersom det handlar om vilken typ av Europa vi vill ha. Jag läste nyligen att en miljon fransmän förväntas äta sig mätta i soppkök denna vinter. Är det vad vi vill? Snart är det val till EU-parlamentet och det är inte otroligt att vi kan få ett invalt nazistiskt parti och då talar vi nazism, inte främlingsfientliga partier som Sverigedemokrater.

- Och vad säger vi till våra barn och barnbarn när människovärdet sålts ut. Den dag de frågar bör vi ha ett svar, avslutar Alexandra Pascalidou.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!