Inget filmavtal och dyrare biljetter
ENMANSUTREDARE. Mats Svegfors.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
I viss mån kompenseras biobesökarna genom att den avgift på tio procent av biljettpriset som tidigare gått till Svenska filminstitutet slopas.Annars kommer Filminstitutets roll inte att förändras mycket. Det fortsätter att dela ut filmstöden, men nu ska summan komma direkt från staten i stället för att gå via filmavtalet.- Så fungerar det i alla jämförbara länder som vi studerat, bland annat Danmark och Norge, säger Dunås.Avtalet förlängs
För att inte skapa för mycket turbulens i branschen föreslår utredningen att det nuvarande avtalet förlängs "tillfälligt".- Jag hade hoppats att nu på morgonen kunna underteckna två års förlängning, men det finns fortfarande för mycket laddning hos parterna. Nu går bollen vidare till kulturdepartementet, säger utredaren Mats Svegfors. Han säger att han är besviken att han inte lyckades få ihop ett nytt avtal.- Mitt hjärta klappar fortfarande för filmavtalet. Det här är ett misslyckande - men det kanske bara inte är jag som misslyckats, kanske har verkligheten haft ett finger med i spelet. När allt färre ser film på bio kan man inte ha ett avtal som bygger på biobesök, det blir för stor obalans.
Filmutredningens förslag+ Momsen på biobesök höjs från 6 till 25 procent. Det innebär i snitt 4,50 kronor dyrare biobiljetter.+ Den totala nivån på dagens filmstöd ligger kvar - minst.+ Stöd ges även till film som inte görs för biografvisning och film som tangerar annan verksamhet, till exempel datorspel.+ Mer pengar till dokumentärer samt barn- och ungdomsfilm.+ Bättre möjligheter till regissörer och manusförfattare att få pengar till projektutveckling.+ Målet om lika mycket stöd till män och kvinnor bibehålls.+ Dagens filmavtal förlängs "tillfälligt" innan det nya avtalet träder i kraft.+ Satsning på digital bio.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!