I gratiserans tidevarv

Kultur och Nöje2009-03-31 06:00
Jack Kerouac skrev: "Allting tillhör mig, för jag är fattig." En syn på egendom som borde ligga rätt i tiden, när måttlösheten gjort bo hos makten. Kanske kan askesen bli det nya svarta, även hos direktörer och fack- och arbetsgivarpampar? Mindre troligt. Men den som med ärligt uppsåt avsäger sig sina privilegier får onekligen ett moraliskt försprång. Det är en tanke att leka med. Eller så kan man rycka Kerouacs ord lite ur sitt sammanhang och placera dem i en upphovsrättskontext. Betydelsen blir då en annan. "Allting tillhör mig ..." - det är väl, förenklat, vad en del upphovsrättskritiker propagerar för. Den ekonomiska transaktionen i förmedlingen av kultur (en skiva, en film, en e-bok) bör alltså upplösas eller i vart fall tillmätas mindre betydelse. Det är ett resonemang som vilar på både idealistisk och ekonomisk grund, och det är ibland svårt att veta vilken av dem som kommer till uttryck. Idealistisk: "Kulturarbetare bör ha andra motivationskrafter än pengar." Ekonomisk: "Dessutom är det ju bra för alla om kulturen är gratis." Då det händer att jag fildelar själv känner jag igen det ohållbara resonemanget. Fildelningsfrågan förblir i all sin komplexitet olöst. Det finns inga svartvita svar att tillgå. Åtminstone inte några som håller. Det vittnar dogmatiker på båda sidor om.

Gratis nedladdning
Det kan dock vara värt att dröja en stund vid ordet "gratis". För samtidigt som en kostnad försvinner i den ena änden dyker den gärna upp i den andra. Chris Anderson, chefredaktör för tidskriften Wired, kommer snart ut med boken Free, där han driver tesen att framtidens affärsmodell - även för kulturskapare - kommer att handla om att dela ut sina varor gratis och sedan ta betalt för kringtjänsterna. Anderson lever som han lär och kommer att lägga ut sin bok på nätet för gratis nedladdning. Det han förlorar i försäljningsinkomster tar han tillbaka när han åker världen runt och föreläser kring sin bok. Anderson debiterar en halv miljon kronor per föredrag. Ordet gratis får, vad ska man säga, en annorlunda valör.

Motsatt rörelse

En annan tendens i gratiserans tidevarv är den motsatta dragningen åt det limiterade och exklusiva. Det kan handla om tio kilo tunga fotoböcker från Taschen som kostar därefter, eller vackert handsydda böcker från det lilla poesiförlaget Attåt, tryckta i miniupplagor, eller om popbandet The Embassy som ger ut en vinylsingel (svår att fildela) i sex exemplar. Men någon måste ju vara värst: nyligen gav bob hund ut sin singel Fantastiskt i ett (1) exemplar. Den lycklige som kom över den fick visserligen en skivspelare med på köpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!