Folkkonst. Ja, när själva begreppet ska definieras är det inte helt enkelt. För det handlar inte om amatörkonst, snarare att se det uttrycket i ett sorts motsatsförhållande till skolad akademisk konst och i viss mån samtidskonst. Eller som curator Mats Wikström uttrycker det:
- Folkkonst är mycket uttrycksfulla och kärleksfulla verk. Det utmärkande är kanske inte det tekniskt snitsiga snarare finns en sorts värme i verken som är dominerade. Det är mycket viktigt för mig.
Unik samling
Det är också Mats Wikström egen unika samling av norrbottnisk folkkonst som är grunden till utställningen Carl Johan De Geer och Norrbottniska uttryck som har vernissage på Havremagasinet till helgen.
- När Ricky Sandberg fick se min samling av 193 kaffefilter med kritteckningar väcktes intresset för en utställning, säger Mats Wikström.
Kritteckningarna är målade av en tidigare granne till Mats Wikström, Kjell Sandberg, som lämnat över en hel portfölj med teckningar men också målningar med ett återkommande symbolspråk som visar hur allt hänger samman, om man har kunskap om symbolspråkets betydelse.
- Tyvärr är han inte min granne längre, men vi hade en sorts byteshandel ett tag. Jag försåg honom med duk och färg och jag fick ibland tillbaka dukarna bemålade. Det är dem jag har i min ägo.
Verk utan avsikt
Ja, det är långt över 100 målningar, skulpturer och objekt som Mats Wikström samlat på sig de senaste 20 åren via hembygdsgårdar, loppisar och återvinningscentraler.
Verk som är gjorda utan avsikt, utan filter, och framför allt inte för att behaga en konstmarknad. I hans samling samsas verk av Birgit Engström dotter till Fingal Larsson, Julia Nylund, Assar Wallenius, Gideon Granberg, Gunnar Hansson, nämnda Kjell Sandberg, samt fyra anonyma dockor från Medborgarskolans verksamhet för långtidsarbetslösa i Haparanda.
Några kända namn, andra mycket okända för den norrbottniska konstpubliken.
Samspel med De Geer
Och delar av den samlingen, tillsammans med inlånade verk, ställs ut tillsammans med Carl Johan de Geers filmer samt bilder och text av Clifton Fexmo.
- Vi ville hitta en konstnär som kompletterar och samspelar med den norrbottniska delen av utställningen. Och Carl Johan De Geer tyckte vi passade in. Det vilar samma brokighet, kärleksfullhet och värme över hans verk som är uttryck jag menar ligger nära folkkonstens, säger Mats Wikström.
Clifton Fexmo medverkan är projektledaren för Havremagasinet, Ricky Sandbergs bidrag för att göra utställningen komplett.
- Jag har samarbetat med Clifton Fexmo vid tidigare utställningar och blev inbjuden att titta igenom hans fotoproduktion. Bland hans bilder och textproduktion hittade jag en sorts dokumentär berättelse om byn Jierijärvi norr om Korpilombolo där han bott som barn och föreslog att vi skulle ha med de bilderna och texterna också, säger Ricky Sandberg.
Vid vernissaget nu på lördag kommer Carl Johan De Geer att hålla en föreläsning. Bertil Granberg, son till framlidne Gideon Granberg kommer att spela, liksom Mattias Alkberg. Dessutom kommer journalisten och författaren Tomas Bresky att hålla en föreläsning utifrån sin reportagebok Kodnamn: Mikael som handlar om Enbomaffären och som dotter Birgit Engström bearbetat och manifesterat i de korsstyngsbroderier som visas på utställningen.