Hon jobbar vidare

Konstfackstudenten Anna Odell fortsätter med sitt omskrivna projekt. Hon hoppas att det färdiga verket kan ge något även till dem som känt sig utsatta.

MORALISK PROBLEMATIK. Inte i sin vildaste fantasi hade Anna Odell kunnat föreställa sig vilken uppmärksamhet hennes aktion skulle väcka.

MORALISK PROBLEMATIK. Inte i sin vildaste fantasi hade Anna Odell kunnat föreställa sig vilken uppmärksamhet hennes aktion skulle väcka.

Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-03-05 06:00
- Jag trodde då, och jag tror fortfarande, att den moraliska problematiken jag stod inför kan rättfärdigas med mitt syfte, min kunskap om det jag gör och mina erfarenheter av psykisk sjukdom, säger Anna Odell till Dagens Nyheter. Det har gått lite mer än en månad sedan hon spelade psykiskt sjuk och självmordsbenägen på Liljeholmsbron i Stockholm. Konstfacks interna utredare menar att hennes handledare borde ha avrått henne. De föreslår också att hon ska erbjudas möjligheten att börja på ett nytt examensprojekt. Mycket arbete återstår
Till DN säger Anna Odell att hon fortfarande inte vill berätta om själva verket. Mycket arbete återstår om hon ska hinna klart till examensutställningen i maj. Däremot kommenterar hon kritiken som hennes aktion väckt. Hon har lyckats komma i kontakt med några av de människor som hjälpte henne på Liljeholmsbron i tron att hon var allvarligt sjuk, och de har, till skillnad från vårdpersonalen på S:t Görans sjukhus, inte känt sig kränkta. - Jag anklagas också för att ha vållat vårdpersonalen svårt lidande när mitt beteende tvingade dem att lägga mig i bälte. Det känns ganska märkligt då jag förstått hur frikostiga de vanligtvis är med den metoden i sin behandling. "Allvarlig resursbrist"
Konstfacks interna utredare menar bland annat att hon "utnyttjat samhällets resurser på bekostnad av akuta och verkliga behov". - Överläkaren på S:t Görans sjukhus psykakutmottagning har påstått att det jag gjorde skulle ha kunnat leda till att någon annan tilläts ta livet av sig. Det tyder ju på en resursbrist i vården som är långt mer alarmerande än att jag inte var sjuk på riktigt. Om en enda patient mer eller mindre kan ha sådana konsekvenser tycker att det är det som borde debatteras.

Fakta

21 januari. Konststudenten Anna Odell låtsas vara psykiskt sjuk på Liljeholmsbron i Stockholm. Polis larmas, Odell körs till psykakuten på S:t Görans sjukhus. Dagen efter berättar hon om sitt projekt för personalen som polisanmäler henne. Förundersökning pågår.

13 februari. NUG:s videoverk Territorial pissing visas på konstmässan Market i Stockholm. Kulturministern blir upprörd och förklarar i Aktuellt att hon ser verket som vandalism, inte konst. 15 februari. Anna Odell skriver på sajten Newsmill. Hon tackar alla som hjälpte henne på Liljeholmsbron och ber dem höra av sig till henne. Däremot vill hon inte uttala sig mot verket innan det är klart. Det är också den rekommendation hon får av sina handledare på Konstfack. 17 februari: SL polisanmäler NUG:s verk men har inga rapporter eller vittnesmål om skadegörelse som kan kopplas till filmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!