Hon efterlyser ideologisk diskussion

Kulturutredningens mest konkreta resultat hittills stavas Skuggutredningen. Dess initiativtagare, Stina Oscarson, är fast besluten att lyfta kulturen till en valfråga.  - Vi är en proteströrelse, men i stället för att bara klaga talar vi om vad vi tror på.

Foto:

Kultur och Nöje2008-09-18 06:00
Hela sitt vuxna liv har teaterregissören Stina Oscarson stått och vägt mellan konsten och politiken. För henne handlar båda om att driva samhället framåt. - Även om man inte gör politisk teater menar jag att konst överhuvudtaget är ett politiskt ställningstagande - för människan. Förra veckan träffade hon Margareta Israelsson, socialdemokratisk talesperson i kulturfrågor, och även Mona Sahlin finns inbokad. Stina Oscarson är en av dem som kulturministern har efterlyst: kulturarbetare som också engagerar sig politiskt. - Vi har en tradition av att klaga som är tråkig, men det är också en inbyggd rädsla för förändring. Alla förändringar har varit till det sämre. Och marknadstänkandet som smugit sig på under många år har gjort att vi ser oss själva som konkurrenter, det är livsfarligt. "Böret" blir ett ska
Som konstnärlig ledare på Orionteatern i Stockholm uppvaktade Stina Oscarson Rosenbad när teatrarna inte skulle få behålla sin momsåterbäring, vilket de sedan fick. När Stockholms stad i höst antar sin nya skolplan är hon en av dem som jobbat för att formuleringen om att alla grundskoleelever "bör" få se teater ändras till ett "ska": - Det tycker jag är skönheten i politik. Att man jobbar i två år och får "böret" ändrat till ett ska. Nu är du inte ironisk? - Man kan säga det skämtsamt, men rent politiskt är det en otroligt stor skillnad. TT Spektras rundringning till Kulturutredningens expertgrupper visar en stor entusiasm över de samtal och diskussioner som hållits. Skuggutredningen är en del av den debatten. Men tänk om alla dessa samtal inte leder till förändring?
- Det måste de ju göra. Där har jag en väldigt positiv syn. Det går att förändra, det kanske inte blir riktigt som man tänkt sig, men bara kraften i alla de samtal som förs den här hösten är fantastisk. Det här är bara en början tror jag, på en mycket större diskussion om vilka värden vi ska prioritera i samhället. En före detta kulturminister som tagit kulturvärldens oro på allvar är Bengt Göransson. I en intervju i Svenska Dagbladet framhåller han nyliberalismen som orsak till den affärsmässiga synen på kultur också inom hans eget parti, socialdemokraterna. Instrumentell syn på kultur
Stina Oscarson efterlyser en ideologisk diskussion. Hennes blogginlägg från i somras där hon fritt visionerade om ett reklamfritt samhälle provocerade fram otroligt uppretade bloggkommentarer som "kommunistjävel" och "Sieg Heil Stina", vilket hon ser som toppen av ett isberg när det kommer till de nyliberala krafterna. - Jag är för marknadsekonomi och jag är inte kommunist, det måste jag säga i varje intervju numera. - Men kulturministerns största utspel i somras var att avskaffa reklamskatten. Samtidigt pågår Kulturutredningen, och jag beskrev en dröm. Tänk om ministern avskaffade reklamen i stället? För mig är reklam och kultur två motpoler. Reklamen går ut på att vi ska känna oss missnöjda och tro att vi kan bli nöjda väldigt snabbt. - Konstens uppgift är att visa oss
livet och tillvaron med alla dess sprickor och ändå ge oss kraft och mod att gå vidare i tillvaron. "Vi har missat något"
Konsten är ett vapen för ett mänskligare samhälle, skriver du. Förklara, även Hitler lyssnade på Wagner? - Alla starka krafter kan användas fel. Men jag vill utgå från det kulturpolitiska målet om kommersialismens negativa verkningar. Vår BNP har ökat väldigt mycket, men mår vi bättre? Inte om man tittar på vår konsumtion av tabletter, lyckopiller och alla undersökningar om hur ungdomar mår. Vi har missat något på vägen, vi har förlorat platsen för reflektion. De viktiga frågorna för mig handlar inte om att välja elbolag utan om hur vi ska leva våra liv och vara mot våra närmaste. - Det är därför vi har konst och berättelser. Vi behöver smygleva andras liv för att slippa göra alla misstag själva. Det är det religionerna sysslat med i alla år: Varför vi är här, varför vi ska leva? Att bortse från det är att inte ta människorna på allvar.

Fakta/Skuggutredningen

Skuggutredningen startade som motrörelse till Kulturutredningen. Utredningen är öppen för alla. Hittills har man fått in ett hundratal förslag på hur Sverige ska göras till ett ledande kulturland. Allt ifrån "bygg ett vindkraftverk på Djurgården och låt intäkterna gå till kultur" till Jesus Alcalàs förslag om att skriva in rätten till kultur i grundlagen.

w Deadline är satt till den 15 oktober och Stina Oscarson tror på en tilltagande brevflod fram tills dess. Den 17 november presenteras förslagen under en maratonläsning på Orionteatern samt på hemsidan. De skickas sedan till kulturdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!