Hilja Byström tillbaka i Matojärvi
Den kommande helgen är ett veckoslut i scenkonstens tecken i Tornedalen. Laestadius-operan i Kengis går på upploppet, den sista föreställningen av säsong två ges 12 juli, och två till omfånget mindre uppsättningar har premiär.
BYN. Föreställningen vill förmedla bilder av livet i byn så som Hilja Byström berättat dem. sina tidiga romaner och som transponerats genom Bengt Pohjanens diktning.
Foto: Ida Axelsson
Carina Henriksson, sopran, och Ulric Björklund, tenor. Alla medverkande har någon anknytning till Norrbotten eller Tornedalen, och många av deltagarna behärskar både svenska och meänkieli. Även till formen är Sånger från Matojärvi ett slags collage både i hur texten kommit till och hur den framförs: sång som blandas med talade partier. Huvudkaraktärerna heter Inga och Erik. De är hämtade ur Byn, Hilja Byströms roman från 1940 och hela föreställningen bygger på texter av Byström, en författare som efter att ha vilat i glömska nu tycks läsas flitigt i länet. Hennes böcker hämtas fram ur bibliotekens magasin och man får ställa sig på kö. Det senaste året har hon också på ett mer samlat sätt än tidigare lyfts fram som Tornedalens första skönlitterära författare. Byström föddes och växte upp i Matojärvi i Övertorneå kommun och där uppmärksammas hon på olika sätt under hela 2008. Helgens föreställning är bara ett led. Men Hilja Byström skrev inte egna sånger som kan användas utan texterna i föreställningen har arbetas fram av Bengt Pohjanen utifrån hennes stämning, som han själv beskriver det. Librettot och hälften av de 18 sångerna är Pohjanens egen diktning. Den andra hälften vill han dela med Byström. För musiken svarar Caj
Chydenius. Nya förutsättningar
I onsdags repeterade man för första gången i den för uppgiften iordningställda bygdegården i Matojärvi. På plats fanns orkestern med den portabla tramporgeln i centrum. Tidigare har man befunnit sig i en annan lokal och nu uppstod nya förutsättningar. Trots att kören är förstärkt med körmikrofoner vill den elförstärkta musiken ändå ta över. Man skalar bort. Tilläggas bör att även operasångarna kommer att hålla en lägre profil i sin sång och har myggor. Allt för att få balans i det musikaliska uttrycket. - Det blir mer av visa, säger Helena Ritzén som förutom att spela klaviatur även leder kören. Under onsdagen saknades Ulric Björklund. Få repetitioner har faktiskt gjorts med alla på plats samtidigt och på så sätt genomsyrar collageidén hela arbetet. Till sin hjälp har ensemblen haft länsregissören
Cathrine Parment. Hon talar om att man i Sånger från Matojärvi ger det basala i tillvaron gestalt och där sången är förhöjningen. Att föreställningen är ett slags kalejdoskop av vanlighet och passionen inom oss som får uttryck i kulturen. Föreställningen ges i Hedenäset på lördag och i Övertorneå på söndag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!