Konserten ägde faktiskt rum i stora salen som väl tar in 800 personer. Nå, nu fick publiken, ett femtiotal, sitta med musikerna på scenen. Härmed skapades den så viktiga kammarmusikaliska intimiteten. Att också se musikerna spela är liksom en del av konceptet kammarmusik och känns extra viktigt när det gäller samtida musik.
Den mångfrestande dirigenten André Chini, född i Frankrike 1945 men verksam i Sverige sedan decennier, inledde och avslutade med egna verk. I dessa hade NEOs slagverkare Daniel Saur en framträdande roll. Med intensiv koncentration växlade han dansant mellan instrumentariets många beståndsdelar, både akustiskt och visuellt en fascinerande upplevelse.
Det lilla flygbladet inför konserten meddelade att Chini med sina verk här vill sätta ljuset på kvinnors ofta svåra situation i världen. Trafficking – she could be your daughter uruppfördes nu. Musik kan inte ändra något, säger Chini i programbladet, ”men jag kan åtminstone försöka översätta flickornas lidande i musik”. Och nog hörde jag smärtofylld klagan i andra satsen, ja, det lät nästan som om någon skrek på mamma. Hans stycke La princesse de Babylone, inspirerad av Voltaire, hade en frejdigare karaktär.
Chini berättade också om konsertens fem verk av andra kompositörer, ett så sympatiskt grepp, men givetvis utan mikrofon och därför inte lätt att uppfatta. Jukka Tiensuus stycke Yang nr I hade valts opåsett, för att besättningen passade NEO, inklusive kontrabasisten Martin Wingate. Svårspelat, med mängder av taktartsbyten, men stundtals skulle musikerna bara låtsas spela. Stycket lät som en målning av Kandinsky.
De övriga verken var för mindre ensembler. I Quatuor VI från 1997 av Betsy Jolas, kvällens enda kvinnliga kompositör, briljerade klarinettisten Kristian Möller. Mårten Landströms klockklingande pianodiskant präglade Georges Aperghis busiga kvintettsats och den utmärkte violinisten Brusk Zanganeh spelade stående i Kent Olofssons Chiral V från 2008. Mauricio Kagels variationer för blandad kvartett påannonserades som vackert, men det orkade jag inte uppfatta. Nog hade det varit skönt med lite örontvätt, en gnutta Mozart eller Schubert mitt i allt detta ganska svårlyssnade.