1,2 kg lax, urbenad laxsida
2 st fänkål
3 msk olivolja
1 msk citron, pressad
3 rödlökar
1 kruka timjan
3 paprikor, i olika färger
2 krm svartpeppar, + 2 krm nymald svartpeppar
1 tsk salt, + 1,5 tsk salt
Örtröra:
3 msk olivolja
2 msk citron, pressad
2 krukor örter, blandade t ex persilja, körvel, dill, dragon
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och skiva fänkålen. Skala och skär löken i bitar. Kärna ur och skär paprikan i klyftor.
Blanda grönsakerna med olja i en stor ugnssäker form eller långpanna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Hacka och strö över timjan.
Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Rör om 1-2 gånger under tiden.
Skär bort skinnet från laxen och lägg den ovanpå grönsakerna.
Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar och droppa över citronsaft. Tillaga ytterligare ca 15 min tills fisken är genomkokt.
Örtröra: Mixa örter, citronsaft och olja med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Fördela örtröran över fisken och servera.