Förnyande, utforskande, omskakande. Den japanska fotografen Miyako Ishiuchi får årets Hasselbladspris för sitt livsverk. I 35 år har hon utforskat mänskligheten, ofta genom spåren vi lämnar efter oss.
Ett klädesplagg, så medfaret att det nästan är transparent. En kropp som bär tydliga tecken av strålskador.
Miyako Ishiuchis bilder talar på ett subtilt sätt om det förflutna – ibland om ofattbara historiska händelser som bomben över Hiroshima, andra gånger om det personliga och privata som i sviten Mother's där hon fotograferat sin egen mors tillhörigheter.
– Jag är intresserad av att ta bilder av det man inte ser, till exempel en persons historia, säger hon på en sprakig Skype-uppkoppling från Japan.
Amerikansk ockupation
Miyako Ishiuchi är uppvuxen i hamnstaden Yokosuka, som också är hem för USA:s största och viktigaste flottbas utanför landet. Ett av hennes tidiga verk Yokosuka story från 1979 skildrade hur den amerikanska ockupationen påverkade hemstaden. På bilderna syntes nötta byggnader och sparsamt befolkade gator – alltid med japaner, inte amerikaner.
I flera projekt har hon fotograferat föremål, ofta sådant som vid en första anblick ter sig oansenligt. Ett par skor där den ena klacken är högre än den andra, en prickig klänning som nästan faller i bitar. Den sistnämnda kommer från den pågående serien Hiroshima, där hon tagit bilder av materiella lämningar från bombningarna.
En annan serie som aldrig tar slut är Scars med fotografier av ärrad hud.
– Ärr betraktas som något negativt och fult, det är något man inte vill se. Därför är jag intresserad av dem. För mig liknar ärren fotografier, i dem finns också det förflutna koncentrerat, säger Miyako Ishiuchi.
Ensam kvinna
Som kvinnlig fotograf var hon, särskilt i början av sin karriär under slutet av 1970-talet, ganska ensam på det japanska mansdominerade fotoområdet. I början var det pressande, medger hon, men på senare år har hon helt lyckats frigöra sig från sådana tankar.
– Jag har alltid presenterats som "den första kvinnliga" – när jag fick mina priser var det ofta som "första kvinnliga fotograf". Jag har varit med om en del saker som skulle kunna räknas som nedsättande för kvinnor, men jag bryr mig inte om dem.
Vilket projekt har varit viktigast för dig under din karriär?
– Det är en svår fråga, men Mother's har nog varit viktigast. Den handlar om personliga problem, bilderna skildrar min egen mamma. När jag lämnade Venedigbiennalen där verket ställdes ut kändes det som att mamma på bilden liksom hade vandrat ifrån mig. Det som började som mitt eget tema hade blivit universellt.
I januari i år besökte Miyako Ishiuchi för första gången Sverige. I november återvänder hon igen, den här gången för att delta vid invigningen av pristagarutställningen på Hasselblad Centrum i Göteborg. Prissumman är 1 miljon kronor.