Hårgasägnen är en legend om hur djävulen själv, förklädd som spelman, fick ungdomarna i byn Hårga i Hälsingland att dansa sig till döds.
Och det är den sägnen som inspirerat fotografen Viveka Österman som har vernissage på sin utställning Hårga på galleri Lindberg i dag.
- Jag är uppvuxen en mil från Hårga och har växt upp med sägnen, säger hon.
Det var för drygt två år sedan Viveca Österman började reflektera över Hårgasägnen och hur mycket den betytt under hennes uppväxt. Förutom att hon fick lära sig Hårgadansen i skolan och bevittnat den årliga dramatiseringen av Hårgasägnen på Hårga äng under Hälsingehambon har sägnen varit högst levande i bygden.
- Jag har dessutom omedvetet överför sägnen till mina barn och tagit upp dem på Hårgaberget. Som barn minns jag hur spännande berättelsen var, både glad och trevlig, mörk och hemsk. Ungdomarna dansar ju tills det bara är benknotor kvar.
Tolkning
De bilder hon ställer ut är hennes egen tolkning av Hårgasägnen. Fyra gånger har hon varit upp på berget, varav en gång på natten.
- Jag saknade mörkret i bilderna, men när jag kom upp på berget kunde jag inte gå in på dansplatsen. Det låter löjligt, men jag blev livrädd, trots att jag är en skeptiker. Det var en otäck känsla däruppe och jag halvsprang tillbaka nedför berget. Då tog jag också några bilder med lång slutartid som jag aldrig trodde skulle bli någonting.
Men de bilderna visade sig vara de gestaltningar hon saknat, mörka och mystiska, där djävulens ögon plötsligt framträdde. Enligt sägnen dansade ungdomarna motsols. Därför har hon också hängt bilderna med tillhörande text från sägnen motsols. Och så har hon fotograferat i svartvitt.
Hårgalåten
- Jag började fotografera med färgfilm, men det blev för vackra bilder av svensk sommar. Jag gick ganska fort över till svartvitt för att hitta min bild och min upplevelse av Hårgasägnen.
Utställningen Hårga kommer också att visas i Bollnäs, men med fotografier i ett annat format.
- Det är min första utställning så det är pirrigt. Men det jag visar är min tolkning av sägnen, även om den ägs av hela Sverige. Så visst kommer det säkerligen att vara människor som har åsikter, säger Viveka Österman.
Under dagens vernissage kommer Viktor Anundi Börlin också att medverka genom att spela Hårgalåten på fiol.