Han hon hen - vad hände sen?

utmanar sterotyper. Karin Salmson berättade om boken Karin & Monsterhunden där könet på huvudpersonen inte är klart definierat utan beskrivs som en hen. Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

utmanar sterotyper. Karin Salmson berättade om boken Karin & Monsterhunden där könet på huvudpersonen inte är klart definierat utan beskrivs som en hen. Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2012-03-17 06:00

hen - vad hände sen? berättade Karin Salmson, Olika förlag, under Littfest.

Sedan Olika förlag startades år 2007 har 50 barnböcker som speglar mångfalden givits ut.

- Hur det är att vara flicka eller pojke, olika familjeformer, etnicitet, funktionsnedsättning, som ofta utestängs i barnböcker, säger Karin Salmson.

Under seminariet på Littfest fokuserades den omdebatterade boken Kivi & Monsterhunden som kom i januari 2012. I boken är Kivi inte hon eller han utan hen. Detta då språket spelar roll speciellt när det handlar om att befästa och förändra tankemönster och normer.

Friare identifiera
- I boken är det viktigare vem Kivi är och gör än om Kivi är han eller hon. På så sätt blir det läsande barnet friare att identifiera sig med karaktären. Alla kan vara Kivi och många kan känna igen sig, säger Karin Salmson och tillägger.

- En bok kan inte förändra världen men vi kan vara en del av en positiv utveckling.

Enligt Karin Salmson har ordet hen funnits, i vissa kretsar, redan under 1950-1960-talet. Det är först under de senare åren som hen aktualiserats för en större allmänhet i exempelvis i forskartexter.

Utmana genusfällor
- Vi kände att det var dags nu att ge ut denna bok och synliggöra och utmana genusfällor som gömmer sig i språket. Det har visat sig att flertalet barn tolkar huvudpersonen Kivi som sig själva, säger Karin Salmson.

Men trots positiva recensioner av Kivi & Monsterhunden och trots att ordet hen börjat användas alltmer så är inte alla positiva.

- Från nationalistiskt och antifeministiskt håll är man starkt emot. Även Huddinge kommun har tagit avstånd. Där får man inte använda ordet hen på förskolor. Kanske är man rädd för att alla könsmarkörer ska falla bort. Vi ser dock ordet hen som en språklig möjlighet som underlättar i en könsstereotyp vardag, säger Karin Salmson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!