Han är ny chef för Tornedalsteatern

Han säger att en konstnär aldrig går i pension.
-  En regissör behöver en teater eller tv-station för sitt konstnärliga uttryck, säger Lars G Thelestam.

HYLLAR SIN FÖRETRÄDARE. Tornedalsteaterns nye chef Lars G. Thelestam hyllar sin företrädare Ulf Fembro. "Han har lagt en bra grund som jag kommer att bygga vidare på", säger han.

HYLLAR SIN FÖRETRÄDARE. Tornedalsteaterns nye chef Lars G. Thelestam hyllar sin företrädare Ulf Fembro. "Han har lagt en bra grund som jag kommer att bygga vidare på", säger han.

Foto: Roland S Lundström

Kultur och Nöje2012-01-28 06:00

Den 1 januari tillträdde han som ny teaterchef för Tornedalsteatern, 72 år gammal.

Har satt upp nära 60 teateruppsättningar, varav fyra operor, en musikal och tre sångspel. Han har gjort totalt cirka 40 timmar tv-
drama. Han regisserade långfilmen Gangsterfilmen samt tv-serierna Nybyggarland, Flygande Service och Träpatronerna för dem som minns.

Och under hela sin långa yrkeskarriär, som började på studentteatern i Helsingfors, har han pendlat mellan arbeten för film, tv och teater mellan Finland och Sverige.

Meriterad
- Finland är mitt hemland, dit har jag alltid återvänt, även fast jag bott i Sverige sedan 1966, säger han.

Ja, med ett cv som är två sidor långt och meriter både som regissör, konstnärlig ledare, chef, regi- och teaterlärare och en 40-årig facklig medverkan i Teaterförbundet är det med andra ord en riktig teaterveteran som tar över Tornedalsteatern.

- Jag kan givetvis bidra med min 50-åriga erfarenhet som regissör och så har jag över 2.000 teaterpjäser i huvudet, säger han.

Två språk
Förutom en längtan efter en teaterscen, livet som pensionär var inget för Lars G. Thelestam, ser han framemot att arbeta med två språk.

- Språket går att använda konstnärligt. Jag funderar exempelvis på att sätta upp Körsbärsträdgården av Anton Tjechov, där herrskapet kan tala svenska och tjänstefolket meänkeli. Eller kanske använda samma språkliga grepp i Bertolt Brechts pjäs Herr Puntila och hans dräng Matti. Eller tänk att sätta upp I väntan på Godot av Samuel Beckett ...

Massor av idéer
Idéer finns det massor av, tillika energi och en vilja att göra teater. Eller som Lars G Thelestam själv uttrycker det:

- Det handlar om att göra bra och angelägen teater på två språk. Det är vårt uppdrag. Det är därför Tornedalsteatern får statliga pengar. Är det inte bra, kommer inte publik. Bra teaterföreställningar som bidrar till att göra meänkeli populärt är vårt ändamål.

Den första uppsättningen han kommer att ge sig i kast med är skolföreställningen Sveket av Max Lundgren. En pjäs för två skådespelare, en kille och tjej, där killen sparkat ihjäl en kompis under inflytande av alkohol och droger.

- Max Lundgren var en god vän under 30 år och han skrev denna pjäs ursprungligen som en beställning till en narkotikamässa. Tanken är att inbjuda till diskussion om både narkotika och moraliska frågor efter föreställningen. Det är en stark pjäs.

Pendlar
Sommarens stora utomhusproduktion är ännu inte fastställd. Däremot kommer Tornedalsteatern att sätta upp en nyskriven pjäs av Mikael Niemi som är en queerpjäs, där det tornedalska mansidealet ifrågasätts. Den kommer troligen att sättas upp till hösten.

- Klichébilden av den tornedalska mannen är snöskoter, snus, jaktgevär, hund och tystnad. Vi vill undersöka om den är sann. En pjäs för två killar. Men jag lovar att de kvinnor som jobbar med mig håller koll på att det inte bara blir mansroller framöver.

För några år sedan lämnade han och hans fru Stockholm och köpte ett hus i Värmland. Någon flytt för hela familjen upp till Pajala blir det inte. Lars G Thelestam kommer att pendla. Jobba tre veckor och vara ledig en för att kunna tillbringa tid med sin fru, men också för att ha tid att besöka Stockholm där barn och barnbarn bor.

- Givetvis är mitt liv annorlunda nu. Under de år vi bodde i Stockholm gick jag på film eller teater varje kväll. Men Pajala växer som samhälle och jag har köpt längdskidor.

Gillar att segla
Ett annat stort intresse är kappsegling. En dröm han haft är att köpa Per Simon Edström gamla Arena teaterbåt som var färdig 1968. En båt som halva året låg ankrad i Stockholm och under sommarhalvåret åkte runt i skärgården under 17 års tid. Under de första 11 åren som privatteater och under de sista sex åren som statligt stödd regionsteater under namnet Stockholms läns och skärgårdsteater. Under dessa år färdades båten många tusen sjömil mellan olika spelplatser och 3.013 teaterföreställningar sågs av 246.459 personer.

- Det var en underbar teater där Per Simon Edström satte upp experimentell teater. Tyvärr ligger den båten i en torrdocka på Värmdö i dag och håller på att förfalla. Det är sorgligt. Och tyvärr är det för sent i livet att göra något av den idén för mig, säger Lars G. Thelestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!