Då var det allhelgonahelg och i år sammanfaller den tidsmässigt med den amerikanska högtiden Halloween, som vi i Sverige har omfamnat och börjat fira som en egen tradition. Jag är lite kluven till det där. Jag älskar nya traditioner, särskilt om de är förknippade med mat. Samtidigt känner jag att allhelgonahelgen är någonting stillsamt, en tid för eftertanke och omtanke om andra. Och många kommer säkert att ge sig ut och tända ljus på bortgångna anhörigas gravar. Då känns det lite tokigt att lyfta fram pumpor och skräckmasker och skicka ut barnen på godisjakt. Det stör friden, på något sätt.
Men, egentligen är det väl alltid trevligt att fira, särskilt denna mörka tid på året. Så ni som vill går så klart all in på pumpor och mat i amerikansk stil. Själv köpte jag faktiskt två praktexemplar till pumpor för att göra lyktor tillsammans med barnen. Innanmätet tänker jag använda i en krämig soppa, eller en mumsig paj. Prova gärna något av recepten här intill. Och ni som struntar i traditioner och bara vill äta gott, testa middagstipset inför helgen, asiatisk biffsallad. Ladda gärna upp bilder på er bästa helgmat på Instagram och tagga Matkultur.
Trevlig helg!