Gullersstipendiet till Robert Blombäck

DOKUMENTÄRA PROJEKT. Fotografen och filmaren Robert Blombäck uppmärksammans för sina dokumentära projekt.

DOKUMENTÄRA PROJEKT. Fotografen och filmaren Robert Blombäck uppmärksammans för sina dokumentära projekt.

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Kultur och Nöje2011-10-26 06:00

Fotografen och filmaren Robert Blombäck har fått 2011 års Gullersstipendium. Igår fick han motta stipendiet vid en ceremoni på Nordiska museet i Stockholm.

- Det känns högtidligt och kul. Speciellt eftersom det inte är ett stipendium man söker. Du blir utvald, säger han när Kuriren når honom på telefon.

Robert Blombäck har sina rötter i Norrbotten, vilket inte minst visat sig i det fotodokumentära projekt han just nu håller på med. Projektet heter Sauna, där Robert Blombäck dokumenterat sin egen familj och släkt i Norrbotten med bastun som utgångspunkt.

- Det handlar inte om en redovisning av bastubad. Bastun ska ses som en scen, en symbol, för berättelsen om hur det är att leva i Norrbotten. Jag sökte det avskalade, det enkla och tydliga.

Från början var tanken att ta personporträtt i vatten.

- I bastun blir du kroppsligen ren, men också själsligt ren. Det var den renheten och det avskalade jag sökte när jag började fotografera nakna människor i vatten. Det kräver 100 procent kontakt.

- Sedan byggde jag ut med bilder från bastun och basturummet. Det blev en berättelse om hur gamla, unga, män och kvinnor möts i bastun över generationsgränser där det berättas historier från förr, det sjungs sånger och det talas politik. Det är ingen linjär berättelse.

Han jobbar just nu med förberedelserna för en bok och utställning med fotografier från projektet Sauna, men håller också på med en dokumentärfilm, även den en historia från Norrbotten.

KW Gullers stipendium på 10.000 kronor ges för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. Det inrättades till KW Gullers 50-årsdag och förvaltas av Nordiska museet sedan 1990.

Han får det med följande motivering:

"Med säker bildjournalistisk blick har Robert Blombäck (f.1959) i snart 30 års tid fångat människor och företeelser i vitt skilda miljöer - från ryska ungdomsfängelser till hundutställningar. Istället för att hålla sig till ett konsekvent bildmanér som många fotografer ser som viktigt har Blombäck strävat efter att inte fastna i en form. Den enskilda berättelsen har istället fått diktera villkoren för hans bildspråk".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!