Jan Guillou
Mellan rött och svart
Piratförlaget
Ny bok
Äventyren fortsätter för de tre bröderna Lauritzen; Lauritz, Oscar och Sverre. Jan Guillou kommer nu ut med Mellan rött och svart, del tre i sin mastodontserie om 1900-talet – Det stora århundradet. Man kan inte säga anat än att det är ett gigantiskt arbete han tagit på sig, detta att skildra ett av de våldsammaste seklen i människans historia. De tre fiskarbröderna från Bergen är återsamlade efter det första världskriget . Den förmögenhet som mellanbrodern Oscar lyckades skapa sig i Östafrika i seriens första del, Brobyggarna, kommer nu till användning när bröderna bygger upp sin tyska företagsgrupp.
Att Guillou kan driva fram en spännande historia är förstås ingen nyhet. Men återigen, liksom i större eller mindre grad i de två första delarna i detta jätteepos, störs jag verkligen av författarens sätt att hantera detta myllrande 1900-tal.
Vi är i efterkrigstidens Berlin, ett nytt Tyskland börjar byggas upp, det som snart ska explodera. Nazismens bakgrund och framväxt upplevs inifrån. Lauritz styr den svenska verksamheten från Saltsjöbaden, en sorts samförståndsvision ledd av familjen Wallenberg. I Tyskland är det Oscar och Sverre som styr familjen Lauritzens investeringar. Själva historien myllrar av dramatiska händelser men här desarmeras dramatiken av Guillous förkärlek för att röra sig i dåtidens makteliter. I brödernas tyska vardag rör man sig obehindrat och personligt tillsammans med Göring och Dietl och andra maktmänniskor som snart ska vara med och leda den tyska krigsmaskinen. Å andra sidan umgås man också med dåtidens intellektuella, som en ung Bert Brecht eller den gamla tyska aristokratin, alltid närvarande, om så bara för att den låter sig krossas av bröderna Lauritzens överväldigande seglingskunnande i de berömda Kielregattorna.
Alltså, för mig överskuggar brödernas allt för närgångna intresse för överklassens liv och leverne den mycket väsentligare grundskildringen, den om den tyska nazismens framväxt i ett sargat efterkrigseuropa. De tre bröderna tycks i mina ögon ha tittat allt för djupt ner i de rika klassernas champagneglas; scenerna blir lite väl familjära och därmed ointressanta.
Mer spännande då när Lauritz son Harald blir tagen av det tyska undret och kanaliserar sin beundran för allt tyskt in till en egen karriär inom det nystartade SS. Där hettar det till och det är en tråd som säkerligen kommer att skapa ny dramatik i den fjärde delen av romanserien, som alldeles säkert kommer ut hösten 2014.