Grekisk köttfärslimpa

Kultur och Nöje2015-05-25 08:00

900 g fast potatis

1 msk olja

salt och peppar

Färslimpa

1/2 dl ströbröd

1 dl mjölk

2 vitlöksklyftor

140 g gröna oliver med pimento

ca 500 g blandfärs

1/2 tsk salt

2 krm peppar

1 ägg

1 tsk oregano

Fetayoghurt:

150 g fetaost

2 dl matyoghurt

Sallad

1/2 gurka

65 g mangold

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk olivolja

Så här gör du

Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en plåt.

Potatis: Skär potatisen i tjocka skivor och blanda dem med olja, salt och peppar. Häll ut den på den varma plåten och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.

Färslimpa: Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla ett par minuter. Skala och riv vitlök. Låt oliverna rinna av och grovhacka dem.

Blanda färs med salt och peppar. Tillsätt ströbrödsblandningen, vitlök, oliver, ägg och oregano. Blanda ordentligt och forma till två limpor (för 4 port). Lägg dem på potatisplåten och stek med de sista 20 minuterna av potatisens tid eller tills innertemperaturen är ca 70°C.

Fetayoghurt: Smula fetaost och blanda med yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Sallad: Skär gurka i tärningar. Blanda den med mangold, vinäger och olivolja. Krydda med salt och peppar.

Servera färslimporna med potatis, sallad och fetayoghurt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!