Grandiost verk om LKAB

LKAB är det norrbottensbaserade företag som tagit i särklass mest plats i regionala och nationella medier det senaste dryga seklet.

Pedagogisk fullträff. LKAB:s historia är en pendling mellan ”himmel” och ”helvete”, eufori och nattsvart pessimism vilket skildras mycket väl i "Boken om LKAB" som enligt Kurirens recensent Mauritz Nyström är en pedagogisk fullträff.

Pedagogisk fullträff. LKAB:s historia är en pendling mellan ”himmel” och ”helvete”, eufori och nattsvart pessimism vilket skildras mycket väl i "Boken om LKAB" som enligt Kurirens recensent Mauritz Nyström är en pedagogisk fullträff.

Foto: Mattias Forsberg

Kultur och Nöje2015-10-15 13:00

Och det är inte att undra på, LKAB har en dramatisk historia. Bolaget, under det nuvarande namnet, grundades 1890. Det nyutkomna grandiosa översiktsverket motiveras naturligtvis av 125-årsjubileet 18 december 2015. Gruvverksamheten i de norrbottniska malmfälten har dock en betydligt längre historia. Verkets titel är Boken om LKAB, kanske en aning fantasilöst, men troligen är det ett uttryck för företagets starka självkänsla. De feta åren satt i ryggen när verket beställdes, men knappast när det kom ut.

En detalj ur nutiden som belyser dramatiken. Förordet är dagtecknat av VD Lars-Eric Aaro 24 april 2015. Exakt en månad senare beslöt bolagsstyrelsen att avsätta honom. När boken distribuerades i början av september åtföljdes den av ett följebrev där ordföranden, Sten Jakobsson, önskar läsarna ”mycket nöje”. Några dagar senare tillträdde som ny VD Jan-Erik Moström, rationaliseringsexpert från gruvkonkurrenten Boliden.

Under Aaros år gjorde LKAB vinster som aldrig förr, malmpriserna var extremt höga och allt tycktes möjligt. Aaro blev VD 2009, 2011 var malmpriset nära 200 dollar per ton, de senaste 18 månaderna har det rasat, i april 2015 var det under 50 dollar per ton, därefter har det gått upp en aning. Analytiker spår ett stabilt lågt pris flera år framöver. LKAB:s aktuella behov är en rationaliserande ledare, kostnader ska sänkas, det är överlevnadens krav. Marknadsexpansionen är förbi, sötebrödsdagarna är över, ledaren måste ha en ny profil. Analyser och beskrivningar av företaget kräver nya ord, språket ömsar skinn, tydligast märks det i det som raljerande brukar kallas ”corporate bullshit”. Sparpaket och avskedanden är hårdvaluta.

LKAB:s historia är en pendling mellan ”himmel” och ”helvete”, eufori och nattsvart pessimism, det gäller även förhistorien 1642-1890, och det som pendlat är företagets förhållanden och alla berördas uppfattning och sinnesstämning. Rekordårens 1950- och 1960-tal, liksom krisernas 1970- och 1980-tal är i färskt minne. Allt detta skildras mycket väl i Boken om LKAB. Verket är en pedagogisk fullträff. Korta översikter, helhet, detaljer, tidslinjer, brytpunkter, illustrationer, grafisk form, pappersval och fotografiernas gråtoning; allt är genomtänkt.

Som helhet sett är detta den bästa översikt som utgetts om de norrbottniska malmfälten och gruvindustrin. Det finns enskilda arbeten som är djupsinnigare inom sina specialområden, dock inget som är lika heltäckande som det aktuella. Ska man påpeka sådant som saknas är det gruvindustrins belysning i skönlitteratur och konst. Vidare kanske LKAB och lokal och nationell kontext kunde belysts noggrannare.

Urvalet av fotografier och illustrationer harmonierar väl mot texten. Bilderna bidrar till bokens ambition att berätta och belysa. Författarna är väl inlästa i facklitteraturen på olika områden och källorna nyttjas för att skapa beskrivningar eller kompilat, för att nyttja en samhällsvetenskaplig term. Någon ny forskning är det inte fråga om, och det var heller inte avsikten, men kanske hade det varit på sin plats åtminstone med tydliga problemformulerande inledningar till varje kapitel. Kapitelsammanfattningarna hade då kunnat spetsas med förklarande slutsatser.

LKAB:s historia inrymmer många grundläggande samhällsvetenskapliga problem ur industrisamhällets framväxt och utveckling; tänk på frågorna om privat eller statligt ägande av naturtillgångar och om marknad eller planering som styrmedel för produktionen. Många dagsaktuella frågor inom övrenorrländsk gruvindustri får en djupare belysning om de länkas till historien. Boken om LKAB är ett steg på vägen.

Litteratur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!