Ja, då är det dags för det årliga givandet och tagandet igen.
Julafton är på lördag och dit är det nu inte långt alls. Så i allra sista minuten anländer här de nödvändiga tipsen om ett antal förnuftiga bokklappar. Skaffa dem för att ge bort dem, addera dem till era personliga önskelistor eller - hur ni nu än väljer att göra.
Omistliga läsupplevelser väntar likafullt på er och en ännu godare jul!
Mikael Timm
Söderns sötma - Människor, musik och minnen från Mississippis stränder
Norstedts
En bok att bara bli spontant kär i. Mikael Timm, som bland annat jobbat mycket för radion men också skrivit imponerande biografier om Evert Taube och Ingmar Bergman, har rest omkring i de bägge södra amerikanska delstaterna Mississippi och Louisiana och letat efter William Faulkners hemliga skrivstuga, vandrat i medborgarrättsrörelsens spår, letat i rökiga juke joints efter bluesens ursprung och suttit i ett skjul ute i ett träsk och tittat på "The Mighty Mississippis" alligatorer. Av detta blir det märgfulll läsning.
W.G. Sebald
Dikt, prosa, essä.
Albert Bonniers
Den tyske författaren W.G. Sebald (1944 - 2001) bosatte sig i England på 1960-talet och förblev sedan bosatt där, undervisande vid universitetet i Norwich och utvecklade gradvis sitt eget och mycket speciella författarskap, bestående av dikt, prosa och essä, om berättarkonst, minnet av det förgångna Europas trauman och det engelska kustlandskapet. Allt på ett både fascinerande och oändligt precist sätt. Denna samlingsvolym på nästan 1.100 sidor innefattar fem tidigare utgivna verk och får betraktas som helt nödvändig i bokhyllan.
Håkan Lahger
Dylan - en kärlekshistoria
Norstedts
Titeln förklarar utförligt och fullständigt sanningsenligt vad det hela handlar om: journalisten Håkan Lahger har samtalat med ett antal sannolikt rätt välkända svenskar om deras starkt passionerade och ibland även livslånga kärleksförhållanden till mannen-myten-legenden Bob Dylan.
Drygt 200 sidor med mättade minnen och överflödande nostalgi, av och kring Dylan, som glider över till att lika ofta handla om Lahger själv och den han för tillfället pratar om. Om ni minns Bergman-filmen Tystnaden så minns ni den lille pojken, spelad av Jörgen Lindström. Han är stor nu och har vigt hela sitt liv åt Dylan. Är en av världens främsta auktoriteter på honom och har sett närmare 150 konserter med honom.
Eller Nikke Ström, som var en oskiljaktig musikerkompis till Totta Näslund, som i sin tur var vår främste uttolkare av Dylan. Och Izzy Young, som kände den unge Dylan i New Yorks Greenwich Village, men som sedan decennier tillbaka bor i Stockholm. Eller Ola Magnell, Gunnar Harding och Rolf Börjlind.
En helt omistlig bok, som man inte behöver vara ohjälpligt Dylan-besatt för att kunna uppskatta. Men det underlättar förstås.
Clas Svahn
Naturfenomen - Från grodregn och märkliga moln till solstormar och norrsken.
Semic
Min gamle kamrat och Kurirenkollega Clas Svahn har ägnat sin senaste bok åt naturens egna fenomen. Alltså bara att gå till verket och lära sig mera om solringar och spökbilder, när det regnar grodor (för det kan det faktiskt göra), om fåglar som faller ner från himlen (det också), om stalagmiter av is, om gasbubblor i sjöar och annat skojsigt.
Svahn, även mångårig ordförande i UFO-Sverige, är spränglärd och kan förmedla det han vet på ett mycket trivsamt och läsbefrämjande sätt. Läs honom.
Annika Östberg
Ögonblick som förändrar livet
Ekerlids
Annika Östberg tillbringade 28 år i amerikanskt fängelse. Det är en ohyggligt lång tid. Några år färre än jag har varit anställd på Norrbottens-Kuriren och vid den jämförelsen får man ordentligt hållbara perspektiv.
Det var ett hårt och enformigt liv. Inga permissioner. Det handlade om medhjälp till två mord, begångna av hennes dåvarande pojkvän; som senare tog livet av sig i en cell. Men 2009 överflyttades hon, oväntat, till Sverige och sedan våren 2011 är hon helt fri.
I den starka boken om hennes liv frapperas man inte minst av hennes förmåga att uthärda det mesta och av hennes orubbliga värdighet.
Björn Vingård
Drömfabriken - Bakom kulisserna
Piratförlaget
Björn Vingård är en legend och veteran inom den svenska tidningsvärlden, med ett mångårigt förflutet inom Bonnier-pressen som bland annat chefredaktör för sju av dess tidskrifter. Drömfabriken är hans romandebut, där dock majoriteten av dem det berättas - mycket livfullt och skvalllrigt underhållande om - figurerar under sina rätta och korrekta namn och där tidsbilderna flämtar och fladdrar av 50- och 60-talskänsla.
Rena rama porren för alla tidnings-junkies.
Jonathan Franzen
Frihet
Brombergs
Rätt så säkert årets främsta översättningsroman och en av de riktigt stora amerikanska berättelserna om vår egen tid.
Här tecknar Franzen, som tidigare har åstadkommit den fullt ut lika imponerande romanen Tillrättalägganden (2001) ett inlevelsefullt porträtt av medelklassfamiljen Berglund, som är hur politiskt korrekta och troget liberala som helst, men vars skuggor från det förflutna ända till sist hinner i kapp dem. Friheten kan vara både en börda och en frestelse. En berättarfest av oerhörda proportioner.
Niklas Rådström
Stig
Albert Bonniers
Årets möjligen allra finaste biografi är denna lilla finstilta meditationsminiatyr över tecknaren och författaren Stig Claesson. Stickan för sina riktiga vänner; Slas för dem som bara trodde att de kände honom. Stig Claesson dog för några år sedan, 80 år och med nästan lika många böcker utgivna.
Till skillnad mot sonen Nils rätt drabbande Blåbärsmaskinen; där faderns hejdlösa starkölsberoende och hans raffinerade grymheter mot sin hustru och barnens mor skoningslöst avslöjades, är denna en betydligt vänligare och mera sympatisk bok. Claesson kände även Rådströms far, Pär Rådström, och skrev den likaledes väldigt fina romanen Om vänskap funnes om honom.
Johan Theorin
Sankta Psyko
Wahlström & Widstrand
Johan Theorin gör här ett avbrott från sin djupt beundransvärda Ölands-kvartett, där hittills böckerna Skumtimmen (2007), Nattfåk (2008) och Blodläge (2010) har publicerats. Han är en av våra mest meriterade spänningsförfattare och i sin senaste bok ägnar han sig åt tät och dolskt skildrad spänning och skräck. Fruktansvärt bra.
Handlingen tilldrar sig till största delen på Gläntans förskola, dit den unge Jan Hauger kommer för att söka ett vikariat som förskollärare. Gläntan ligger invid muren till Sankta Patricias regionklinik (med öknamnet Sankta Psyko), ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. Barnen på förskolan finns där för att inte tappa kontakten med sina föräldrar. Som vårdas på kliniken.
Det finns en källargång mellan de två platserna som förbinder dem med varandra. Och den intresserar den hemlighetsfulle Jan Hauger. Väldigt mycket... Det här är dov, extremt välskriven och krypande otäck psykologisk skrämselspänning av garanterat kvalificerad klass. Läses helt på egen risk.
Ginger Baker
Hellraiser
John Blake (U.K.)
Det är inte snack om något annat, än att den legendariske Ginger Baker har varit, är och förblir en av världens allra mest dynamiska rocktrummisar. De grupper han medverkade i under 60-talet inkluderade Cream och Blind Faith, bägge två med Eric Clapton som gitarrist. Och när Baker inte spelade trummor i olika grupper eller solo levde han rock´n roll-livet. Så fullt ut som möjligt.
Under hela 60-talet skottade han i sig heroin i en mängd och omfattning som rimligen borde ha tagit livet av en vanlig människa. Han har alltid betraktats som vild och oberäknelig och bor numera, sedan länge, i ett palats i Sydafrika. Det här är hans otroligt färgstarka och helt osminkade memoarer. Rock´n roll.
Carsten Jensen
Ut - Upptäcktsresor 1978 - 2010
Albert Bonniers
En närmare 700 sidor omfattande och enormt gedigen hybrid mellan reportagesamling, självbiografi och en allomfattande berättelse om världen i dag, med den senare tyngdpunkten lagd mot Afghanistan, dit dansken Jensen har rest vid upprepade tillfällen.
Han skriver så väldigt enkelt men ändå initierat och detta är alltså en The Best of-volym, av mycket hög klass.
Gerald Seymour
The Dealer and The Dead
Hodder & Stoughton (U.K.)
Oförlåtligt nog anses inte den engelske thrillerförfattaren Gerald Seymour längre vara värd att översättas till svenska, trots att ett tiotal romaner av honom trots allt gavs ut tidigare och unisont fick bra kritik. Dock skriver han så skärpt och skickligt och lättläst att det går utmärkt att följa honom även på originalspråket engelska, så mitt råd blir då: gör det.
Seymour är en före detta utrikesreporter och detta är hans tjugosjunde roman. Som vanligt rykande aktuell och väldigt dokumentärt disponerad. En kropp hittas i en by nära Vukovar i Kroatien och därmed avslöjas även identiteten på den engelske vapenhandlare som svek och förrådde byborna under Balkan-kriget. Nu, arton år senare, är det dags för hämnd. Av närmast bibliska proportioner. Sammanfattningsvis sagt: spänning av obegripligt stark karaktär.
Rodney Crowell
Chinaberry Sidewalks
Knopf (U.S.)
Rodney Crowell är en mycket aktad countrymusiker och textförfattare med ett stort antal respektingivande plattor bakom sig, som nu nedkommer med sina memoarer från en uppväxt präglad av våld, bråk och oro.
Han var den ende sonen till en hårt drickande far och en excentriskt frireligiös mor. Vid ett tillfälle tvingades han bryta upp deras allt stormigare nyårsfest genom att avfyra en revolver. Han var då bara tonåring. Vid ett annat tillfälle tyckte han att det enda sättet att få ett slut på ett bråk mellan föräldrarna, på en drive-in hamburger bar, var att krossa en glasflaska med lemonad. Mot sitt eget huvud.
Boken sjuder av känslor och är även ett levande porträtt av den mycket laglösa staden Houston, i sydöstra delen av Texas, under 50-talet.
Crowells pappa var en honky tonk-man med ett eget band och vid elva års ålder fick lille Rodney ett trumset och en order att förena sig med bandet. Han hade då redan fått följa med pappan för att uppleva country- och rockstjärnor som Johnny Cash (för övrigt hans egen blivande svärfar), Jerry Lee Lewis och Hank Williams. Detta är faktiskt en av de allra bästa musiker-memoarer som jag någonsin tagit del av.
Elisabeth Åsbrink
Och i Wienerwald står träden kvar
Natur och Kultur
Årets August-pristagare i fackboksklassen är en vackert gripande och ömsint bok, som bygger på de 500 brev som journalisten Elisabeth Åsbrink fick tillgång till och som under andra världskriget regelbundet sändes från Österrike till Sverige. Från det judiska paret Josef och Elise Ullman till deras unge son Otto. Otto hamnade hos familjen Kamprad i Småland. Som trots sin utpräglade nazism tog väl emot honom och sonen Ingvar blev bästa vän med Otto. Boken är enormt viktig och skildrar ett judehatande Sverige som vi hittills effektivt har tystat ner.
David Browne
Fire and Rain - The Beatles, Simon & Garfunkel, James Taylor, C.S.N.Y. and The Lost Story of 1970
Da Capo (U.S.)
En mycket skickligt skriven och stimulerande musikbiografi som utifrån de ovanstående musikernas perspektiv; vilka endera slog igenom eller bröt upp då, tecknar ett mångtydigt porträtt av året 1970. En av årets bättre musikböcker.