God jul önskar Matkultur!

Foto:

Kultur och Nöje2015-12-18 14:00

Ekologisk julskinka, eller närproducerad? Både och? Rimmad eller färdigkokt? Rödkål, brunkål eller grönkål? Ja, mattraditioner känns extra viktiga för många just vid jul. Många av oss vill att det ska smaka som när vi var barn, när vi fortfarande trodde på tomten och när julmust var något magiskt som vi bara drack just till jul. Jag är både traditionell och nytänkande när det gäller julmaten. Traditionell i den meningen att jag vill ha vanlig inlagd sill och senapssill, som mamma har gjort. Gravad lax, ägghalvor med löjrom, köttbullar, prinskorv (de två sistnämnda främst för att barnen ska äta med god aptit) och julskinka. Julskinkan är egentligen godast som smörgåspålägg kvällen innan, när den fortfarande är varm och alldeles nylagad. Men sedan jag började laga min egen julmat så försöker jag piffa till julbordet med lättare rätter, sallader, vegetariska alternativ och lite annat smått och gott. En god kaka till kaffet är ett måste och finns det tid vill jag göra både tryfflar, knäck och kola. Jag älskar känslan av att ha ett riktigt godisförråd, det är så roligt att ta fram och bjuda. I år är det tveksamt om jag hinner med eftersom vi dessutom ska klara av ett femårskalas nu i helgen. Men det finns mycket gott att köpa färdigt och genvägar är absolut tillåtna.

Jag hoppas att det lugn som ännu inte har infunnit sig kommer och att vi hinner landa hemma i familjen. Julklappar är inget måste, det är barnen som får i första hand. Men samtidigt är det roligt att ge bort och någon liten symbolisk sak kan det nog bli även till mina vuxna nära och kära. Matkultur kommer att vila lite under de två kommande veckorna, men håll utkik för helt tomt blir det absolut inte. Jag ska tipsa om vad du kan göra med dina julrester och det kommer också att bli en receptspecial på goda frukostar för lediga, lata dagar. Naturligtvis kan du också se Till bords med Katarina Fallholm, som inleder med första avsnittet i dag. Och givetvis kommer det att hända en del på Matkulturs Facebook.

God jul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!