Luleå behöver än mer kultur - stavas inte Putte i Parken

När tidningen Fokus släppte sin årliga undersökning om vilka kommuner som är bäst att bo i toppar två kommuner i norra Sverige – nämligen Umeå, tätt följd av Luleå.

Luleå rankas nummer två som den bästa kommunen att leva i Sverige. "Skapa därför politiska förutsättningar för dessa nyblivna studenter att skaffa erfarenheten, eventuellt utbilda sig för att sedan förhoppningsvis återvända till länet där kulturen är tongivande i staden, menar kulturredaktör Eva Åström.

Luleå rankas nummer två som den bästa kommunen att leva i Sverige. "Skapa därför politiska förutsättningar för dessa nyblivna studenter att skaffa erfarenheten, eventuellt utbilda sig för att sedan förhoppningsvis återvända till länet där kulturen är tongivande i staden, menar kulturredaktör Eva Åström.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Kultur och Nöje2024-07-03 21:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns många saker man kan säga om en stad, både positiva och negativa, men att Luleå åter hamnar högt i rankningen över bästa kommuner i landet i tidningen Fokus undersökning bekräftar trots allt något norrbottningar till viss del tagit för givet under senare år.

För mätningen av Infostat, på tidningen Fokus uppdrag, betonar inte främst närhet till natur, hav och årstidernas variationer som nog ligger Luleåborna varmt om hjärtat, utan så mycket mer. Parametrarna rör sig om utbildning, vård och omsorg, karriär, infrastruktur, trygghet, serviceutbud, fritid, privat och offentlig ekonomi. Kategorierna väger olika tungt där privatekonomi värderas högst, följt av trygghet, jobb, utbildning och barnomsorg.

Och visst. Luleå är en trygg stad i jämförelse. Det finns arbetstillfällen. Bostadspriserna är förvisso inte de lägsta i landet men staden expanderar med möjlighet till både hyresrätter och möjlighet att förvärva en tomt. Det finns skolor, universitet och närhet till ett regionsjukhus förutom både allmänna och privata hälsocentraler. Dessutom ligger staden fantastiskt vid älven med en underbar skärgård, massor med små havsvikar och ett unikt friluftsliv vintertid med närhet till fjällvärlden. Många skulle dessutom tillägga stadens många elitlag, tillsammans med en föreningsbaserad ungdomsidrott. Eller varför inte Lule Stassteaters många barn- och ungdomsgrupper där efterfrågan verkar oändlig.

Ja, det finns mycket som är bra med att slå ned bopålarna i Luleå, inte minst en av de bästa kommunerna i Sverige för 20-åringar. Kanske otippat för många, men möjlighet att flytta hemifrån och tjäna egna pengar på en arbetsmarknad, verkar tyvärr inte vara självklart längre.

Men visst finns möjlighet till förbättringar. Tänker inte minst på kulturens förutsättningar, det vill säga den framgångsfaktor politiker lyfter fram för att locka arbetskraft och inte minst barnfamiljer att flytta till Luleå och Norrbotten.

Så ge Galleri Syster mer stöd. Låt Lule Stassteater blomma. Stötta Filmpool Nord, Folkets Bio, kommunens alla bibliotek, Kulturskolan, Konsthallen, KKV på Kronan, Norrbottensteatern, Norrbottensmusiken, fria musiker, författare och enskilda konstentreprenörer och konstnärer med mer medel i vardagslivet. 

Satsningen på Pridefestivalen är bra, men Luleå behöver en starkare kulturell bas. Den stavas inte Putte i Parken.