Gazpacho i glas

Foto: Josefin Wiklund

Kultur och Nöje2015-04-29 16:36

För 6-8 personer

Denna spanska tomatsoppa görs på råa grönsaker och kan med fördel serveras riktigt välkyld.

8 mogna tomater

1 gurka

1 röd paprika

1 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

1/2 chilifrukt av typen spansk peppar, kan variera i styrka

1/2 kruka basilika

1/2 dl olivolja

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl kallt vatten

1 msk balsamicovinäger

1-2 matskedar flytande honung

salt, peppar

Eftersom soppan ska köras i en mixer behöver grönsakerna inte hackas så fint. Dela tomaterna i klyftor och ta bort det gröna i ena änden. Skala gurkan och tärna den. Spara en liten bit som tärnas smått för dekoration vid servering. Dela paprikan i bitar, hacka scharlottenlök och vitlök. Kärna ur chilifrukten och hacka den. Basilikabladen kan läggas i hela. Blanda ned alla grönsaker i en hushållsmixer, eller lägg dem i en skål. Det går även bra att mixa soppan med mixerstav. Smula i buljongtärningen och häll ned vattnet, vinägern och olivoljan. Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och honung. Honungen rundar av syrligheten i tomaterna. Häll upp soppan i glas, vanliga små dricksglas fungerar bra. Finhacka det som är kvar av gurkan och toppa soppan med bitarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!