Graffiti är en konstnärlig uttrycksform som vanligen förknippas med karga miljöer som gångtunnlar, betongväggar, industriområden, bangårdar och nedgångna miljöer i städer.
I helgen får nyfikna emellertid chansen att se graffiti i en helt annan miljö. Det är Skådebanans Galleri Skåda på Stationsgatan i centrala Luleå som bett Luleåkillen Kalle Nordström att ruska om lite i det lokala konstlivet med sina färgsprakande och uttrycksfulla verk.
Sina 23 år till trots är Kalle Nordström ingen duvunge på konstens område. Bildskapandet har varit en ständig följeslagare sedan han var barn och hittills har det mestadels handlat om gatukonsten graffiti.
Det är huvudsakligen graffititavlor som hänger på galleriets väggar just nu och det är faktiskt premiär för denna konstform hos Galleri Skåda.
– Vi ville ha lite nytänkande och bestämde oss för att bjuda in Kalle Nordström. Jag tycker att det är ett fint tillskott och det känns fräscht att starta det nya året med graffiti, säger Margaretha Lindblom, konstnärlig ledare för Galleri Skåda.
Hon tror att många nyfikna i alla åldrar kommer att strömma till utställningen.
– Det finns en nyfikenhet på den här typen av måleri och verken passar i moderna hem.
Utställningen är Kalle Nordströms första separata och han berättar själv att han i dag kan leva på de inkomster konstnärskapet ger.
– Jag målar tavlor, gör logotyper och får också en hel del uppdrag att måla pojk- eller flickrum hemma hos folk, berättar Nordström.
Det är förstås föräldrarna som beställer väggmålningarna men själva motivet diskuterar han även med den som ska bo i rummet. Just den delen av jobbet tycker han är viktig och rolig.
Kalle Nordström berättar att han ritat och målat så långt tillbaka i tiden han kan minnas och att graffitin trängde in i hans liv när han var 11-12 år gammal.
– Jag var med mamma på semester i Italien. Där fanns graffitin överallt och jag blev fascinerad.
När han kom hem började Nordström rita bokstäver som han "vände och vred på".
– Sedan fick jag sprayburkar av mamma och också hennes tillstånd att börja måla på ett plank på tomten.
Kalles mamma är förresten konstnärinnan Sara Edström. Äpplet faller som bekant inte långt från trädet ...
Bland Kalle Nordströms många konstnärliga uppdrag kan nämnas den mycket uppmärksammade utsmyckningen av den gigantiska och anskrämligt tråkiga betongbyggnaden i Luleås oljehamn Uddebo som förvandlades till en glad färgklick.
– Det är visst Sveriges största graffitimålning, säger han och ler stolt.
Betong är favoriten när Kalle Nordström ska välja underlag för sina verk och han har till och med kommit på ett sätt att återskapa den sträva utomhuskänslan, betongens grova och poriga struktur, på sina inomhusverk. Han har helt enkelt gjort en egen form av smala lister där han kan gjuta "dukar" som sedan får ett graffitimotiv med hjälp av sprayfärg. Flera av betongtavlorna visas på utställningen.
– En vanlig målarduk är lite tråkig. Jag vill att det ska kännas att det är sten som är underlaget.
Andra av Nordströms tidigare verk finns i Facebooks stora serverhall på Porsön i Luleå. Förra vintern målade han och två kompisar flera lokaler i byggnadens personalutrymmen. Han är också mannen bakom flera av de stora plåtreliefer vid ingångarna till högstadieskolan på Björkskatani Luleå.
På en av väggarna i Galleri Skapa möts man av ett lite oväntat konstverk. Det är en brokig samling färgglada stickade mössor som Kalle Nordström gjort om till balaklavor, en vanlig "skyddsklädsel" bland ljusskygga graffitikreatörer.
– Jag fick idén av en kompis som gav mig en luva. Genom åren har jag samlat på mig massor av mössor. Alla är begagnade och en del av dem har varit runt i hela världen. Nu får de ett nytt liv.
Själv tycker han att det ska bli roligt att få visa upp det han sysslar med för en bredare publik. Han hoppas bland annat att kunna roa.
– Jag gillar själv mest konst som får mig att skratta och det mesta jag gör har också humor. Konst ska inte vara så allvarlig.
Längre fram i vår åker Kalle Nordström till Norge för att måla bussar. Ja, du läste rätt! I vårt västra grannland är det tydligen tradition att i stort sett alla studentklasser ska ha varsitt motivmålat fordon för transporter i samband med examen.
– De åker runt och festar i bussarna. Dessutom deltar de i en stor busskarneval som anordnas varje år. I fjol målade vi sju bussar.
Kalle Nordström berättar att uppdragen är relativt lukrativa, i alla fall för en fattig konstnär.
– De norska studenterna har rika föräldrar, säger han.
Att måla tavlor är något som Kalle Nordström hållit på med länge och han har också visat sina verk vid ett flertal tillfällen men det här är alltså första gången han gör det solo.
– Det finns ju inte så många gallerier som specialiserat sig på graffiti. Den närmaste finns i Stockholm. Men i andra länder är det här mer vanligt.
Utställningen visas på Galleri Skåda 11 januari-1 februari.