Gårk har en skiva tillsammans

Kultur och Nöje2007-01-27 06:00
alix är hemort för majoriteten av medlemmarna i folkmusikgruppen Gårk. De försöker så gott de kan att stoppa in reptider i schemat, något som inte alltid är helt enkelt när alla sex har sitt eget att stå i.
Men, de var trots allt överens om att det var dags att starta musikgruppen som de så länge hade pratat om. Erbjudandet om att spela på den årliga luciasoarén i Kalix Folkets hus för två år sedan blev början till en musikgenre som närmast kan beskrivas som en modern och rockig tappning av klassisk folkmusik.
- Vi hade pratat om det länge, så vi började spela några låtar inför soarén, säger gitarristen Alexander Lindgren, bosatt i Pålänge.
- Det kändes ju onödigt att börja repa för en enda spelning, säger Anders Hällström, en av gruppens violinister. Han kommer från Överkalix, och nya skivan har fått sitt namn efter hans hemgård, Äostad.
Namnet Gårk kommer från Kalixbondskan och betyder rinnande kåda. Tanken med namnet är att det ska symbolisera musikens inverkan på publiken.
- Den ska klibba sig fast och aldrig gå bort, skrattar Johanna Lindgren.
De fick mycket positiv respons efter den där spelningen och därmed fanns inget hinder för att fortsätta utveckla denna personliga genre som enligt alla sex är helt unik. Anledningen till att musiken är svår att kategorisera är nog just det faktum att alla medlemmarna har tagit med sig rytmer från deras respektive bakgrund och därmed tillfört något som är alldeles speciellt. Det hör trots allt inte till vanligheterna att en klassiskt skolad sångerska, som Johanna Lindgren, ingår i samma grupp som en riksspeleman, Agneta Wiberg-Hällström, och en rockig basist, Olov Jonsson. När frågan om målgruppen kommer upp påpekar de att det viktigaste är att musiken når ut till alla. Rytmerna måste också inbjuda till dans - ja, i stort sett alla danser ska fungera.
Vad anser då Olov Jonsson och slagverkaren Anton Rönnbäck, skolade enligt rockens traditioner, om att blanda in rytmer från folkmusiken?
- All musik som svänger är rolig att spela. Jag spelar trummor eftersom att jag vill vara stommen i musiken, förklarar Anton Rönnbäck.
Och visst svänger det ordentligt om Gårk. Små röda bär från nya skivan spelas just nu på P4 som "veckans färsking", något som är en viktig del i lanseringen av skivan. Alla 13 spåren är väldigt olika till karaktären, vilket är logiskt med tanke på de olika bakgrunder som medlemmarna har. När de pratar med människor kommer de fram till att alla som lyssnat har sina personliga favoriter och att alla påpekar olika saker de tycker är bra.
Under de två år som Gårk funnits har mycket hänt. Strax efter starten fick de äran att hålla en halvtimmes lunchkonsert i P4, därefter har det blivit diverse spelningar runt om i länet, senast inför Johanna och Alexander Lindgrens hemmapublik i Pålänge. Men i övrigt är det plattan, som kommer att lanseras i samband med konserten på Kulturens hus i Luleå på måndag, som är de två stora händelserna. På Kulturens hus kommer de att spela ihop några låtar med folkmusikgruppen Jord, vilka det blir står ännu inte klart.
Alexander Lindgren står för text och musik i de flesta spåren på Äostad, Agneta Wiberg-Hällström och Anders Hällström har också bidragit med musik till några. Utöver egenproducerat material tillkommer några traditionella låtar som arrangerats enligt Gårk-konceptet. En del spår är helt instrumentala, andra innehåller sång på ren svenska, Kalixmål eller Överkalixmål.
- För första gången känner jag nu att jag får fullt utlopp för mina musikaliska sidor. De ljud jag tidigare hörde i huvudet kan jag nu höra på skiva, säger Alexander Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!