Redan på 1960-talet drog debatten om könsstereotypa barnböcker igång. Rosa och blå pekböcker fick på nöten av en allt mer jämställdhetssträvande allmänhet. I dag har vi gått varvet runt och återigen väcker en rosa och en blå barntidning starka känslor.
Två tidskrifter. En rosaglittrig för flickor med namnet Emma och den tuffa blå fotbollstidningen Goal Junior för pojkar. Förlaget Egmont såg en möjlighet att hitta nya målgrupper bland de allra yngsta läsarna. Men lanseringen har väckt en hätsk debatt och kritikerna kräver att Egmont drar tillbaka tidningarna.
Klädbutikernas rosa och blå indelning på barnavdelningarna har knappast undgått shoppande småbarnsföräldrar. Frågan är om det här är början på en utveckling där kulturutbudet för barn är på väg mot samma håll eller om Egmonts satsning egentligen inte är något nytt?
Korn på marknaden
Gunilla Brodrej som är ungkulturredaktör på Expressen tycker att uppdelningen mellan könen ökar och att det finns anledning att bekymra sig över utvecklingen på en marknad som hon kallar "konservativ och könsrollscementerande".
- Visst finns det en ambition bland många förlag och barnboksförfattare att vara en motvikt. Men förlagen är också känsliga för det som händer på marknaden, säger hon.
Egmonts tydliga formuleringar i beskrivningen av tidningarna får också Gunilla Brodrej att reagera.
- För 20-25 år fanns det fortfarande kvar en medvetenhet. Man skulle inte ha uttryckt sig på det sättet. Men de har korn på marknaden, säger hon.
Gammal debatt
Men debatten är inte ny. Redan på 1960-talet väcktes diskussionen om könsstereotypa barnböcker och Egmonts nya satsning är både anmärkningsvärd och bakåtsträvande, det menar Lena Kåreland, professor emeritus vid Uppsala Universitets litteraturvetenskapliga institution och som under många år har inriktat sin forskning på barnlitteratur.
- När könsrollsdebatten kom igång vände man sig emot att det fanns den rosa och den blå pekboken. Den rosa för flickor som var pysslig med föremål från hemmet och den blå för pojkar med bilar och båtar, säger hon.
Mer subtilt
Cecilia Östlund som är bibliotekarie vid Svenska barnboksinstitutet menar att marknaden för barnprodukter i dag är mer mångfacetterad än någonsin.
- Mångfalden och utbudet är enormt i både tryckt och digitalt material. Visst finns det pekböcker med prinsessor men förlagens produkter är ofta mer subtila än de här tidningarna. Och det finns även de som jobbar väldigt medvetet i motsatt riktning, säger hon.