Galleri Syster öppnar på Kronan
Golvet är målat lacksvart och väggarna vita.
I det som en gång har varit dusch ska det visas video. Allt som allt är det 15 kvadratmeter yta som har ställts i ordning för visning och intag.
Kvinnoliv och konst
Bakom galleriet står den unga kulturföreningen Syster. I dag har man cirka 20 medlemmar, och en verksamhet som tar sig olika uttryck. I grunden finns diskussioner om kvinnoliv, konst, uttryck och feminism.
- Föreningen etableras mer av en lokal, säger konstnären Sara Edström, men vi har inte velat ta vilket rum som helst.
Det har tagit tid för de röda husen på Kronan att kännas bra som rum för olika konstnärer och verksamheter berättar Sara Edström. Som förklaring nickar hon mot en bräda använd som dörrstängare för den lilla strävhåriga taxen i rummet. Den har använts som hylla och på undersidan finns teckningar från krig och främmande städer. I början av 1990-talet användes de röda husen till flyktingförläggning för människor från kriget på Balkan. Kanske är det deras sorg och upplevelser som suttit i väggarna.
Kreativ miljö
Efter tio år börjar Kronan dock till sist att vara etablerad som kreativ miljö, och ett galleri i anslutning till fyra av medlemmarnas verkstad passar bra för Syster. Tidigare planer har fallit på att en utställning alltid behöver en värd för att ta emot besökare som kommer så där oregelbundet.
- Vi vill ställa ut själva. Det här galleriet har ett bra format, man kan hänga en enda tavla här och ha en utställning, säger Sara Edström.
- Utställningarna ska vara öppna en helg. De som kommer hit kan vara nyfikna på huset eller konstnären. Då kan alla träffas samtidigt, säger Anja Persson och skalar vidare på sina kablar.
Hur folk ska hitta har man tänkt sig lösa genom att annonsera efter förmåga, men framför allt via ryktet.
Det första utställaren är medlem i föreningen. Ulrika Nuottaniemi begår debut den kommande helgen, start fredag 15 december, med "Retrospektiv; en blandad utställning med videoverk, tavla och tapet. Besökaren kommer att erbjudas hörlurar med en audioguide.
För framtiden planeras en utställning i kvartalet och kanske kombinera med föreläsare. Medlemmarna är också ute efter egen stimulans och nästa gång hoppas man kunna bjuda in en person. Det behöver dock inte vara en konstnär med feministiska förtecken utan viktigare är att denne bjuder ett alternativt till huvudströmmen inom den bildkonst som visas.
- Vi vill skapa ett galleri i världsklass och vi måste skapa vår egen nivå, säger Sara Edström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!