Fyra konstnärer ställer ut i Kina

l Gun Johansson har varit verksam som textilkonstnär sedan 1960-talet och är även hon utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Det är på Gun Johanssons initiativ som utställningen i Kina blivit av när hon vid medverkan vid Höstsalongen i Paris fick kontakt med TCG Nordica gallery i Kunming i Kina. Foto: Petra Isaksson

l Gun Johansson har varit verksam som textilkonstnär sedan 1960-talet och är även hon utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Det är på Gun Johanssons initiativ som utställningen i Kina blivit av när hon vid medverkan vid Höstsalongen i Paris fick kontakt med TCG Nordica gallery i Kunming i Kina. Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2012-08-31 06:00

De har alla fyra rötter i den textila konsten. För tio år sedan ställde de ut i Riga tillsammans.

Nu åker konstnärerna Gun Johansson, Victoria Andersson, Britta Marakatt-Labba och Agneta Andersson till Kina för att ställa ut sin konst på TCG Nordica Gallery i Kunming.

- Jag har länge drömt om att få ställa ut i Kina, säger initiativtagaren Gun Johansson.

Det var efter privata resor i Kina som Gun Johansson fick inspiration till ett textilt projekt om Kina och Mongoliet. Den utställningen har visats på Textilmuseet i
Borås, Etnografiska museet i Stockholm, Luleå Konsthall samt Silvermuseet i Arjeplog. Och genom sitt deltagande vid Höstsalongen i Paris fick hon kontakt med galleriet i Kunming som är ett skandinaviskt-kinesiskt konstcenter.

Det var tre år sedan och trots att det finns ett vernissagedatum och att utställningen Vyer är klar för frakt väntar fortfarande konstnärerna på det sista godkännandet av kinesiska myndigheter. Nu gäller det frakten av konstverken. Bilder och beskrivningar av verken har de långt tidigare fått skicka iväg för godkännande.

- Det handlar om innehållet. Vad konstverket vill säga. Det får inte vara politiskt, men också vilka material vi använder och vilka lådor vi fraktar konstverken i. De är rädda för skadedjur, säger Britta Marakatt-Labba.

För visst, en viss självcensur har de vidtagit. Britta Marakatt-Labba strök exempelvis i förordet att hon bland annat sysslar med politisk konst och ett konstverk med utgångspunkt från händelserna på Utöya i Norge fick stanna hemma.

- Jag insåg att det bara var att lägga åt sidan eftersom jag använt en gammal mjölsäck från andra världskriget med ett hakkors på i det konstverket. Nej, vi har aktat oss för politisk konst, säger hon.

Fria tolkningar
I stället medverkar hon med tio broderade verk, varav åtta är nyproducerade. De två äldre verken vet hon inte om de godkänns ännu eftersom det är broderier på gamla fiskskinn och de kan nekas inträde på grund av rädslan för skadedjur.

Utställningen heter som sagt Vyer, en tematik konstnärerna jobbat med på lite olika sätt.

- Det är en fri tolkning av begreppet, säger Britta Marakatt-Labba.

Creedenceinspiration
Victoria Andersson kommer att delta med en serie broderade bilder Songs of landscape, där hon broderat med utgångspunkt i gamla Creedence-låtar. Sju bilder sammanlagt. Hennes syster Agneta Andersson deltar med en tre meter lång kolteckning med titeln Scenario och en glasinstallation i 28 delar.

Gun Johansson har fortsatt att inspireras av Kina och Mongoliet. Förutom en del äldre verk deltar hon med vävd textilkonst av kända kinesiska symboler som kinesiska muren.

Förutom själva utställningen kommer de också att hålla föredrag om sin konst, natur och samisk mytologi samt hålla en workshop där deltagarna får prova samiska material och tekniker.

- Det finns många urfolk i Kina med en rik tradition vad gäller dräkter. Därför är det roligt att presentera nya material som skinn, tenntråd och horn för dem, säger Britta Marakatt-Labba. Hon säger sig vara mycket inspirerad av samisk mytologi i sitt bildberättande, speciellt gudinnor.

Huvudbonader
- Jag kommer att hålla en föreläsning om mössor och vilken betydelse exempelvis hornhuvan har i den samiska världen. Överlag har huvudbonader en central roll i alla religioner, säger Britta Marakatt-Labba.

Men det blir inte bara arbete under Kinavistelsen. De ska även göra en studieresa till Sidenlandet, trakterna kring Shanghai/Suzhai samt Hangzhou som är det stora textilområdet i Kina, besöka lite sevärdheter samt kolla in den kinesiska samtidskonsten i Peking.

- Vi har faktiskt alla gått på Högskolan för design och konsthantverk, HDK i Göteborg. Gun under 1960-talet, Britta under 1970-talet, Victoria på 1990-talet och jag på 1980-talet, så det är roligt att vi åter ställer ut tillsammans. Dessutom är det viktigt för konstnärer i Norrbotten att ta sig utanför länet och visa vad vi gör och att vi finns. Det är så man kan få stipendium och fler utställningar, en möjlighet att verka som konstnär i Norrbotten, säger Agneta Andersson.

Utställningen kommer att pågå mellan den 6 och 27 oktober och har finansierats med medel från Konstnärsnämnden, fonder och Norrbottens läns landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!